Linkuri accesibilitate

Guvernanții bulgari își schimbă poziția față de candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european


Boiko Borisov, premierul bulgar, s-a transformat dintr-un critic, într-un susținător al Laurei Codruța Kovesi pentru preluarea funcției de procuror-șef EPPO
Boiko Borisov, premierul bulgar, s-a transformat dintr-un critic, într-un susținător al Laurei Codruța Kovesi pentru preluarea funcției de procuror-șef EPPO

Guvernul bulgar și-a modificat cu 180 de grade poziția fața de candidatura Laurei Kovesi la funcţia de procuror-şef european – de la aprecieri negative și ironice, la sprijin necondiționat. Reacții politice, de la corespondentul Radio Europa Liberă în Bulgaria, Petio Petkov.

Serviciul de presă al Guvernului de la Sofia a anunțat că primul ministru Boiko Borisov va sprijini candidatura Laurei Kovesi în conformitate cu decizia Partidului popular european. La ședința reprezentanților permanenți din februarie însă, Bulgaria a votat împotrivă.

La o reuniune a Consiliului de miniștri din acea perioadă, a cărei stenogramă a apărut pe site-ul afera.bg, Borisov declară – „O cunosc din vizitele mele în România. Nu este ca Sotir Țațarov (actualul procuror-șef al Bulgariei - n.r.), ca să înțeleagă cât de importantă este stabilitatea. Nu se știe în ce direcție o va lua.”

Borisov și Țațarov nu o dată au criticat metodele folosite de Kovesi. Borisov s-a plâns că anchetarea de miniștri români împiedică rezolvarea unor probleme curente ale relațiilor bilaterale.

„De multe ori avem în față un ministru nou și trebuie să începem discuțiile de la zero”, s-a plâns atunci premierul bulgar.

Comentând combaterea corupției, el a declarat la un forum al partidului GHERB – „Nu vă luați după România. Trebuie să privim Germania și alte țări în care există o adevărată supremație a legii... Bulgaria are nevoie de liniște. Am trecut prin perioada în care politicieni încatușați apăreau zilnic la televizor.”

Tot atunci, News.bg a scris că guvernanții de la Sofia sunt nemulțumiți de modul categoric în care Kovesi a combatut corupția la nivel înalt.

Analistul Ivo Injev a constatat că eventuala alegere a sa în postul de procuror general european provoacă neliniști în Bulgaria, aflată în top-ul corupției europene. Timp de zece ani, partidul lui Borisov, GHERB, a demonstrat că între acapararea și absorbția de fonduri europene nu există o deosebire. Puterea care controlează procuratura nu se ascunde când împarte banii europeni unor prieteni, rude și medii de serviciu.

Președinta Partiului Socialist, Kornelia Ninova, s-a plâns că, după ce a menționat numele Laurei Kovesi la o ședință a Consiliului de securitate națională, Borisov a trimis-o într-un mod arogant în România ca să vădă ce belele a făcut ea acolo.

Ninova a declarat – „A întârziat schimbarea de poziție a lui Borisov. Cu căteva zile în urmă, a refuzat să-mi răspundă ce crede despre candidatura lui Kovesi, pe motiv că nu ține de competența sa. Acum aleargă în fața vântului. A sosit timpul să fie îngrijorat.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG