Linkuri accesibilitate

Guvernatorul Ciuvașiei, care l-a dat în judecată pe Putin după ce a fost demis, a murit la spital


Mihail Ignatiev, fostul guvernator al Ciuvașiei, primul oficial care l-a dat în judecată pe Vladimir Putin pentru că a fost demis
Mihail Ignatiev, fostul guvernator al Ciuvașiei, primul oficial care l-a dat în judecată pe Vladimir Putin pentru că a fost demis

Fostul guvernator al regiunii autonome Republica Ciuvașă, Mihail Ignatiev, a murit la spital cu doar câteva zile înainte de audierea sa în procesul fără precedent prin care a contestat demiterea sa de către președintele Vladimir Putin.

Site-ul parlamentului Ciuvașiei a confirmat pe 19 iunie informațiile privind decesul fostului oficial ciuvaș de 58 de ani.

Nu a fost dată nicio informație despre cauza decesului său, dar luna trecută presa scria că Ignatiev s-ar fi tratat de pneumonie într-un spital din orașul Sankt Petersburg. S-a spus atunci că starea lui era foarte gravă, după ce a fost conectat la o unitate de bypass cardiopulmonar pentru a ajuta funcționarea inimii și a plămânilor.

În luna mai, Curtea Supremă a Rusiei a anunțat că audierea sa în procesul intentat lui Putin, prin care a contestat demiterea sa din ianuarie, va avea loc pe 30 iunie.

Putin l-a concediat pe Ignatiev după ce partidul Rusia Unită, la guvernare, l-a exclus pe Ignatiev din rândurile sale după ce a stârnit un val de critici publice spunând public la un eveniment dedicat Zilei Presei că „este necesar să nimiciți acei jurnaliști” care critică autoritățile.

Mihail Ignatiev, care conducea din 2012 republica din Urali, aflată la 680 de kilometri de Moscova, a scandalizat opinia publică după ce, în timpul unei ceremonii de predare a unor mașini noi către serviciile de pompieri, din capitala ciuvașă, Ceboksarî, a agitat cheile unui camion deasupra capului unui pompier pentru a-l face să sară ca să le prindă.

Înregistrarea video cu gluma, redistribuită de principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a suscitat numeroase reacţii indignate pe reţelele sociale și reacția oficialilor de la Moscova.

„Este inacceptabil ca un responsabil de un rang atât de înalt să acţioneze într-un asemenea mod”, a comentat la o zi după incident ministrul pentru situaţii de urgenţă, Evgheni Zinicev.

„Dacă este o încercare de a face o glumă, atunci nu este amuzantă”, a afirmat la rândul său deputatul Evgheni Revenko, şeful comisiei de etică a partidului aflat la putere, Rusia Unită.

Autoritățile din Ciuvașia i-au luat însă apărarea lui Ignatiev, spunând că acesta a făcut „o glumă prietenească”, pompierul care a sărit fiind o mai veche cunoștință a sa. Cu toate acestea, la câteva zile Kremlinul a anunțat că Ignatiev a fost demis, după „pierderea încrederii”, la o zi de la excluderea sa din Rusia Unită.

Ignatiev a fost primul oficial care l-a dat în judecată pe Putin pentru pierderea unui post.

XS
SM
MD
LG