Linkuri accesibilitate

Guvernatorul Virginiei a ordonat mutarea statuii generalului confederat Robert E.Lee


Guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, a răspuns protestelor care condamnă rasismul din SUA, după moartea unui bărbat de culoare aflat în custodia poliției din Minneapolis, ordonând joi mutarea statuii generalului confederat Robert E. Lee din capitala statului Richmond, transmite Reuters.

Spunând că statuia trebuie detașată de piedestalul ei „cât mai curând posibil” de către Departamentul de Servicii Generale, guvernatorul democrat a recunoscut că mișcarea ar putea stârni furia admiratorilor comandantului, care a condus trupele într-un stat proprietar de sclavi în timpul războiului civil american.

„Da, statuia a fost acolo de mult timp. Dar atunci a greșit și a greșit acum, așa că o eliminăm ”, a spus Northam într-o conferință de presă.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Servicii Generale din Virginia nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru comentarii cu privire la momentul în care va fi scoasă statuia.

Primarul orașului Richmond, Levar Stoney, l-a felicitat pe guvernator pentru ordinul său, și a anunțat că orașul urmează să intre în faza a doua a planului său de redeschidere după pandemia de coronavirus, vineri, când restaurantele și sălile de gimnastică pot oferi servicii limitate.

„Avem două pandemii în această țară, COVID-19 și rasism”, a spus Stoney. „Unul are șase luni, celălalt 400 de ani. Ambele sunt letale, în special pentru persoanele negre și maro. "

Mișcarea vine după moartea lui George Floyd, pe 25 mai, a declanșat valuri de proteste și tulburări în Statele Unite. Patru polițiști din Minneapolis au fost acuzați penal.

În Richmond, protestatarii, purtând măști de față pentru se păzi împotriva răspândirii COVID-19, s-au strâns în jurul statuii defăimate de pe Monument Avenue, ținând un pumn ridicat și îndoind un genunchi în denunțarea simbolică a rasismului.

Piedestalul a fost vandalizat în mod repetat în ultimii ani, dar în această săptămână a fost desfigurat cu ajutorul spray paint-ului și inscripționat cu „ Opriți supremația albilor” și acronimul sloganului protestelor din ultima vreme: „ALM” - „All Lives Matter”.

Stoney a spus că ordinul guvernatorului a marcat „o nouă zi pentru orașul nostru. Și pentru Comunitatea noastră. Ca un negru de 39 de ani, nepot al unei menajere a gospodarului și fiul unui menajer, nu aș putea fi mai mândru", a spus Stoney.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG