Linkuri accesibilitate

Guvern: Localele, pe 27 septembrie. Fără mitinguri și adunări publice


Guvernul a adoptat hotărârea de guvern care stabilește ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie în acest an.

Campania va fi una fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19, a spus premierul Ludovic Orban.

„Am adoptat astăzi în guvern un proiect de lege prin care propunem data alegerilor 27 septembrie (...). Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii", a afimat premierul Ludovic Orban la Digi24.

Orban a adăugat că şi în organizarea secţiilor de vot se va ţine cont de respectarea măsurilor de protecţie COVID-19 privind limitarea numărului maxim de persoane care să intre în secția de vot, distanța între persoanele aflate la rând la vot, dezinfectarea și purtarea măștilor de protecție. El a spus că are încredere că românii vor respecta regulile de distanțare socială și pe cele sanitare.

„Eu zic că regulile vor fi respectate și pe viitor. Alegerile vor putea fi organizate și pe perioada epidemiei. Sigur, cu un număr mai mare de cazuri de covid, va trebui să evităm adunările publice, mitingurile electorale. Dar ne vom concentra să facem o campanie electorală intensă în online. În secții de votare se vor respecta regulile pentru un anumit număr maxim de persoane, cu măsuri de distanțare, dezinfectant și tot ce va fi necesar. Trebuie să se adapteze și candidații și alegătorii”, a spus premierul Ludovic Orban.

Cât privește parlamentarele, Orban a spus că termenul constituțional este de 6 decembrie pentru organizarea lor dar că se va consulta și cu liderii celorlalte partide.

XS
SM
MD
LG