Linkuri accesibilitate

Proiectul privind blocarea convorbirilor telefonice ilegale din închisori, adoptat de guvern


Guvernul României a aprobat miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Proiectul, care modifică o lege pe aceeași temă, în vigoare, Legea 374/2013, urmărește să actualizeze cadrul legal, astfel încât autoritățile statului să aibă la dispoziție mijloace eficiente de împiedicare a radiocomunicațiilor nelegale între deținuți și terțe persoane, spune inițiatorul proiectului, Ministerul Justiției.

„Absența unor mijloace de control eficiente a radiocomunicațiilor nelegale ale persoanelor private de libertate a generat creșterea numărului de convorbiri dintre deținuți şi terțe persoane, efectuate în alte condiții decât cele prevăzute de lege astfel că, în prezent, riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul telefoanelor mobile constituie un motiv de îngrijorare la adresa ordinii şi siguranței publice, prin valorile sociale puse în pericol prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanță, inclusiv a telefoanelor mobile, de către persoanele private de libertate”, arată sursa citată.

Potrivit unei statistici făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor arată că din 2017 până în prezent au fost confiscate peste 7.000 de telefoane: 2912 în anul 2017, 2317 în anul 2018, 1524 în anul 2019 și 301 în acest an, dar până la sfârșitul lunii aprilie.

Achiziționarea serviciilor, echipamentelor sau sistemelor de detecție, identificare și localizare se face potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012.

Modernizarea instituțională a ANP este unul din obiectivele mandatului. Adaptarea legislativă în domeniul ANP și, în general, la evoluția criminologică este parte din strategia MJ. Vor urma și alte proiecte. Am rezolvat împreună cu ANP provocările Pandemiei la adresa siguranței deținuților și angajaților ANP, nu avem niciun deținut contaminat până în prezent, contrazicând toate temerile și prognozele catastrofale care s-au făcut la adresa ANP la începutul crizei. Acum ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor 8 ani precedenți pierduți în reforma ANP. Când infractorii adoptă noi strategii infracționale, noi adoptăm noi strategii de contracarare. E o muncă perpetuă, nu se va termina niciodată. Important este să fii cu un pas înaintea fenomenului infracțional. Este ceea ce am cerut recent și Ministerului Public. Filosofia noastră e simplă, precum în șah, trebuie să fii mereu cu o mutare înaintea adversarului și să ripostezi rapid la orice mutare. Am încredere că Parlamentul va înțelege rațiunea proiectului și va coopera cu noi prin adoptarea sa rapidă și fără amendamente distructive”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: ​

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG