Linkuri accesibilitate

Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru 2024. Premierul Ciolacu e optimist, mediul de afaceri și societate civilă, nu


Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că Bugetul pentru 2024 finanțează masiv toate domeniile cheie: educație, sănătate, infrastructură, mediu.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că Bugetul pentru 2024 finanțează masiv toate domeniile cheie: educație, sănătate, infrastructură, mediu.

Premierul Marcel Ciolacu spune că bugetul propus e axat pe investiții și finanțează îndestulător toate domeniile esențiale. Mai mult, afirmă premierul, cheltuielile statului scad. Mediul de afaceri, asociațiile profesionale și sindicatele critică bugetul.

Înainte de ședința de guvern în care s-a votat proiectul de buget, și care a început cu 9 ore întârziere, premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul propus încurajează dezvoltarea țării.

„Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că proiectul de buget ce urmează a fi votat în Parlament se bazează pe o creștere economică de 3-4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, în condițiile în care pentru 2023, creșterea economică prognozată de instituțiile economice și financiare este sub 2%.

Marcel Ciolacu a repetat promisiunea că în 2024 nu vor crește taxele dar a cerut ANAF și Autorității Vamale să își facă treaba mai eficient.

„Am pretenţii sporite de la Fisc şi Vamă în 2024, să-şi facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum. (...) Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii şi colectarea mult mai bună la buget”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că propunerea salariului minim în 2024 este de 3.700 de lei începând din luna iulie pentru a asigura „predictibilitate” mediului privat.

Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat negativ proiectul de buget, cu 28 de voturi împotrivă şi patru voturi favorabile. Avizul e consultativ, însă transmite îndoielile sindicatelor, patronatelor și societății civile față de felul în care e gândit proiectul de buget.

Marcel Ciolacu a spus că vor fi bani pentru creșterile de pensii din 2024, alocații și ajutoare sociale precum și pentru creșterile de salarii din sistemul bugetar.

Premierul mai spune că bugetul aprobat de Guvern prevede un record de investiții după 1989, de 7% din PIB.

„Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că vor fi scăzute cheltuielile statului.

„Săptămâna asta am discutat reorganizarea a șase ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puţine instituţii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocraţia”, a spus Marcel Ciolacu.

În ciuda optimismului premierului, specialiștii, patronatele și reprezentanții societății civile critică felul cum a fost construit proiectul de buget pentru 2024.

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun ca cea mai mare vulnerabilitate a bugetului propus de Guvern e că se așteaptă la venituri nerealist de mari. Ei spun că performanțele de până acum ale unor instituții precum ANAF și Vămi nu dau motive de încredere că veniturile din colectarea de taxe și impozite vor crește în maniera prevăzută în buget.

După aprobarea proiectului de buget la Guvern, urmează ca documentul să fie adoptat de Parlament. Premierul Ciolacu speră că acest lucru se va întâmpla până de Crăciun. Apoi, varianta de buget aprobată în Parlament e promulgată de președinte.

Până la promulgare, există posibilitatea legală ca legea bugetului să fie contestată la Curtea Constituțională.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG