Linkuri accesibilitate

Guvernul a emis hotărârea pentru redeschiderea restaurantelor și a teatrelor


Guvernul a emis în ședința de luni o hotărâre de completare a măsurilor existente în prezent prin starea de alertă declarată din 16 august prin care introduce posibilitatea redeschiderii restaurantelor - în interior, a teatrelor sau cinematografelor.

După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, fiecare minister implicat va trebui să emită, tot luni, ordine privind măsurile specifice care trebuie impuse pentru fiecare situație în parte: reguli pentru restaurante.

Hotărârea are și anumite condiții, precum o limită de cazuri de coronavirus, de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, care, dacă va fi depășită la nivel județean, restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide.

Cu toate acestea, executivul a ales să descentralizeze și această decizie, precum a făcut și cu programul teraselor, astfel încât fiecare comitet județean de urgență în parte va trebui să emită decizia privind închiderea restaurantelor sau teatrelor.

„Am inclus un prag privind nivelul de răspândire a virusului la nivel județean, de 1,5 la 1.000 de locuitor în ultimele 14 zile. Am lăsat la nivelul fiecărui comitet județean pentru situații de urgență să aibă posibilitatea să restricționeze activitatea într-o zonă, chiar dacă la nivel de județ indicele nu este depășit”, a declarat Ludovic Orban.

Hotârârea de Guvern vizează și modificarea numărului de participanți în cadrul organizării evenimentelor private, a cursurilor de instruire, de la 20 la maximum 50 de participanți în interior și de la 50 la maximul 100 de participanți în exterior. Reluarea activității cinematografelor și teatrelor va fi permisă fără a fi depășită 50% din capacitatea spațiului imobilului.

În ședința de guvern de luni, premierul a insistat pentru o ca reguli să fie comunicate către reprezentanții acestor industrii care să vegheze să fie respecte, pentru a nu pune în pericol sănătatea clienților și a spectatorilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi seară, cu puțin înainte de miezul nopții, hotărârea în baza căreia de la 1 septembrie se deschid restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol.

XS
SM
MD
LG