Linkuri accesibilitate

Guvernul a majorat amenzile pentru nerespectarea carantinei naționale


Șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunțat deciziile luate în ședința de guvern
Șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunțat deciziile luate în ședința de guvern

Persoanele care nu respectă nu respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului vor fi sancționate cu sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei după ce Guvernul a decis înăsprirea amenzilor.

În cazul persoanelor juridice, amenda va fi cuprinsă între 10.000 și 70.000 de lei.

„Sunt avute în vedere în special contravenţiile săvârşite împotriva măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, iar pentru cei care nu respectă reglementările adoptate în acest sens, contravenţia se amendează cu o sumă cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice, valoarea acestei amenzi este cuprinsă între 10.000 şi 70.000 de lei”, a declarat Ionel Dancă, vineri, la Palatul Victoria.

Inițial, legea prevedea amenzi între 100 de lei și 5.000 de lei pentru simplii cetățeni, și între 1.000 de lei și 70.000 de lei pentru firme.

Ordonanța militară numărul 3 a introdus începând de miercuri, 25 martie, ora 12, cel mai dur regim de izolare pentru cetățeni, de când președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență în România, pentru a preveni răspândirea pandemiei de Covid-19. Deși unele prevederi sunt vagi, lasă loc de interpretări și de multe întrebări fără răspuns, rostul acestor măsuri trebuie văzut în următorul sens: dacă nu ai un motiv urgent de a ieși din casă, stai acasă.

Cetățenii nu mai pot ieși din locuințe decât pentru a merge la serviciu sau pentru câteva scopuri precise și declarate în scris, într-un formular completat în prealabil. Pentru cei peste 65 de ani, restricțiile sunt mai mari. Poliția, Armata sau Jandarmeria fac verificări pe străzi.

XS
SM
MD
LG