Linkuri accesibilitate

Guvernul a obţinut aprobarea CE pentru achiziţia unor trenuri tehnologice pentru CFR Infrastructură


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Comisia Europeană i-a dat guvernului acordul pentru achiziția unor trenuri tehnologice destinate modernizării căii ferate a CFR infrastructură.


„Am primit aprobarea şi pentru achiziţionarea trenurilor tehnologice", a declarat Orban, la începutul ședintei de guvern, primind confirmarea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş: „Avem aprobarea pentru trenurile de lucru care sunt destinate pentru CFR Infrastructură. În urma achiziţiei acestora, se are în vedere ca ritmicitatea lucrărilor de reabilitare pentru ceea ce înseamnă linia de cale ferată să fie simţitor schimbată şi să putem aduce un plus de valoare", a confirmat ministrul.

Premierul a explicat și care este miza acestui ajutor acordat de Comisia Europeană României.

„Comisia Europeană consideră transportul feroviar ca un transport prioritar a fi dezvoltat, transportul feroviar conferă siguranţă, confort, viteză în deplasare şi, de asemenea, este prietenos cu natura, este considerat un transport ecologic. La ora actuală, reţeaua de cale ferată se află într-o situaţie critică, avem aproximativ... peste 70% din reţea care este cu termenul depăşit pentru reparaţie capitală (...) şi n-a existat de-a lungul ultimilor ani niciun interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Practic, aceste trenuri de lucru, trenuri tehnologice, sunt nişte trenuri pe care le pui pe şine şi, după ce trece trenul, ai modernizată linia de cale ferată la standarde de transport", a explicat Ludovic Orban.

Premierul spune că transportul de marfă în România de desfășoară foarte lent atât din cauza restricțiilor dar și a infrastructurii depășite, cu circa o mie de poduri și podețe depășite.

„Durează foarte mult să transporţi pe infrastructura feroviară, care este profund afectată, este mult mai mică decât cantitatea pe care o poţi transporta pe o cale ferată modernă şi, practic, aceste trenuri tehnologice ne oferă un instrument formidabil de a creşte foarte rapid numărul de kilometri reabilitaţi şi de a putea moderniza infrastructura feroviară. Şi visez să punem primul tren pe traseul spre Moldova, următorul tren pe traseul spre sud, iar pe Cluj - Episcopia Bihor am înţeles că lucrurile merg bine şi în curând o să înceapă lucrările", a mai spus Ludovic Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG