Linkuri accesibilitate

Patronatele reacționează după ce guvernul a suspendat transparența decizională


Prim-ministrul Ludovic Orban

Mediul de afaceri și-a manifestat nemulțumirea față de decizia guvernului de a suspenda prin ordonanța de urgență 34/2020, pe durata stării de urgență, unele norme referitoare la transparența decizională și dialogul social pe care trebuie să le parcurgă inițiativele legislative.

„​Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări”, prevede OUG 34/2020.

Patronatele reunite în Confederația Patronală Concordia au avertizat că o asemenea decizie poate „submina serios încrederea dintre stat și cetățeni, indispensabilă în această perioadă de criză”.

„Înțelegem importanța adoptării rapide a unor măsuri excepționale, dar lipsa transparenței va contribui la scăderea încrederii societății în lege. Încrederea este importantă pentru că asigură respectarea voluntară a legii cu consecințe pozitive pentru depășirea stării de urgență și păstrarea unor relații de cooperare între stat şi societate”, arată Confederația Concordia, într-un comunicat de presă citat de ziare.com.

Patronatele arată că decizia guvernului vine chiar în contradicție cu acțiunile oficialilor europeni.

„În timp ce România alege calea renunțării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit și Concordia prin afilierea la BusinessEurope) în elaborarea planului de acțiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie și societate. Ieri, vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o video conferință cu toate marile confederații patronale din Uniune”, potrivit confederației patronale.

„Doar actele normative legate exclusiv de starea de urgență pot excede procesului de transparență decizională, însă cu păstrarea obligativității informării Consiliului Economic și Social asupra acestora la momentul inițierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecințele pandemiei COVID-19 trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenței decizionale, chiar dacă el are loc la o viteza mai mare în aceste zile. Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic și Social", se mai arată în document.

Confederatia Patronala Concordia precizează că este convinsă de bunele intenții ale Guvernului și solicită reevaluarea acestor prevederi din OUG 34/2020.

"Doar prin dialog și cooperare putem depăși momentul dificil generat de criza COVID-19. Nici mediul de afaceri, nici sindicatele și nici societatea civilă nu pot fi excluse din procesul de consultare, pentru că sunt direct vizate de actele elaborate, iar activitatea lor poate fi reglementată prin acestea", transmit patronatele.

Confederația Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în cele mai puternice federații sectoriale și care au cea mai diversă și relevantă perspectivă asupra realităților economice și sociale : Federația Patronală Petrol și Gaze, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Federația Patronală a Rețelelor de Comerț, Federația Patronatelor din Industria Auto, Federația Patronală a Transportatorilor din România, Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Federația Industriei Hoteliere din România. Concordia este confederația patronală românească afiliată la BusinessEurope și IOE – International Organization of Employers.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG