Linkuri accesibilitate

Guvernul analizează două variante privind medicii care au demisionat


Prim-ministrul Ludovic Orban

Retragerea dreptului de liberă practică sau prelungirea perioadei de preaviz sunt cele două variante pe care Guvernul le analizează pentru a rezolva problema medicilor ce își înaintează demisia în contextul extinderii pandemiei de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban, însă, susține că nu vrea să meargă pe cea mai dură dintre cele două variante, anume retragerea dreptului de liberă practică.

„Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii.

Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban, la Europa FM.

Premierul a motivat decizia de a nu interzice dreptul de liberă practică prin necesarul de cadre medicale pe care îl are România.

„Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.

Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrate, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale

Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Zeci de medici din țară și-au dat demisia în ultima perioadă în contextul pandemiei de coronavirus, motivând gestul fie prin lipsa de echipamente necesare fie prin dorința de a nu intra în contact cu pacienți infectați cu noul coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG