Linkuri accesibilitate

Autoritățile analizează un document de lucru care restricționează drastic deplasările


Documentul de lucru este în analiză în Comitetul Național Special pentru Situații de Urgență

După apariția în presă a unui document de lucru care prevede restricții drastice pentru populație privind ieșirile din casă, autoritățile precizează că este vorba doar despre un document în lucru analizat la nivelul Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, document care poate suferi modificări și care nu are un termen de intrare în vigoare.

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:

1.Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2.NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3.Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4.La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5.Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6.La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7.Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani", precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Conform documentul de lucru, publicat de Libertatea, sunt permise deplasări doar pentru a merge la muncă, pentru cumpărături sau pentru consulturi medicale.

Documentul, care urmează a fi analizat, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:

  • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
  • Consult medical care nu poate fi amânat.
  • Cumpărături lângă domiciliu.
  • Ajutorarea bătrânilor.
  • Alte urgențe cu detalierea traseului.
  • Sport lângă domiciliu.
  • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

În România, autoritățile au luat deja măsuri restrictive precum închiderea restaurantelor și a barurilor, restricționarea adunărilor publice cu o prezență mai mare de 50 de persoane sau suspendarea zborurile aeriene spre și dinspre Italia și Spania.

În total, au fost confirmate 277 de cazuri de coronavirus, dintre care 25 de persoane au fost declarate vindecate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG