Linkuri accesibilitate

Guvernul aprobat finanțarea din banii României a instruirii pe F-16 a piloților ucraineni


Aeronave de tip F-16, zburând în apropierea Bazei Aeriene de la Fetești/România.
Aeronave de tip F-16, zburând în apropierea Bazei Aeriene de la Fetești/România.

Executivul a aprobat miercuri, 16 iulie, o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile cu instruirea piloților ucraineni pe avioane de tip F-16, care are loc la Fetești, vor fi suportate de România.

În ordonanța adoptată de Guvern se menționează că aceste cheltuieli vor fi deduse din bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Nu sunt prezentate informații precise cu privire la cât ar putea costa aceste antrenamente ale piloților ucraineni, pe care România și le-a asumat încă din octombrie 2023, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis la București.

Instruirea piloților ucraineni pe aeronave F-16 se face la Baza 86 Aeriană de la Fetești.

În septembrie 2024, Europa Liberă dezvăluia că patru piloți ucraineni au ajuns deja la Fetești, la Centrul european de pregătire pentru pilotarea avioanelor F-16.

Cei patru piloți ucraineni fac pregătire teoretică deocamdată, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul Constantin Spînu.

Confirmarea oficială din partea MApN a venit după ce pe 12 septembrie ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a scris pe contul său de pe rețeaua X că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe avioane F-16 în România.

„Vor fi mai multe F-16 pe cerul ucrainean. Câțiva dintre piloții noștri se află deja în curs de pregătire în România”, a scris ministrul ucrainean al Apărării.

În ordonanța adoptată miercuri, 16 octombrie, se menționează că nu doar Ucraina ar avea de câștigat prin instruirea propriilor piloți pe banii țării vecine, ci și România.

„Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a personalului ucrainean va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”, susține Guvernul.

O eventuală capitulare a Ucrainei în fața Federației Ruse ar conduce la o agravare a situației de securitate în regiune, vulnerabilizând România, mai arată Executivul.

Centrul european de pregătire F-16, destinat pregătirii piloților români, dar și din alte țări NATO și din Ucraina, a fost inaugurat în noiembrie 2023 la Baza Aeriană Fetești.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG