Linkuri accesibilitate

Guvernul are pe masă un memorandum privind soarta Secției Speciale


Protest al magistraților din martie 2019
Protest al magistraților din martie 2019

Guvernul Orban se reuneşte, vineri, în şedinţă, având mai multe proiecte pe ordinea de zi. Printre acestea se numără un Memorandum privind Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţiei

În Memorandumul care vizează Secţia specială, Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea acesteia sau regândirea modului în care funcţionează.

Secția Specială face obiectul unei largi consultări a instanțelor și parchetelor din țară, care au răspuns, în proporție de peste 80%, că doresc desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților. Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Venezia au recomandat desființarea acestui superparchet care a fost conceput de guvernul PSD, sun ministeriatul lui Tudorel Toader. O modificare de lege și două ordonanțe de urgență ulterioare au stabilit puterile, considerate discreționare de către forurile europene, ale acestei entități. Magistrații, la rândul lor, au cerut, în timpul protestelor din luna martie a acestui an, desființarea Secției Speciale, reclamând știrbirea independenței magistraților.

În interiorul actualei puteri există o dezbatere legată de modul în care să fie desființată această instituție.

  • adoptarea unei legi în Parlament, în absența unei majorități care să o susțină
  • asumarea răspunderii, la pachet cu alte modificări în domeniul justiției, cum ar fi amânarea termenului de pensionare a magistraților după 25 de ani de muncă.
  • ordonanță de urgență, cu mai puține șanse de punere în practică, după ce referendumul din primăvară a interzis adoptarea de ordonanțe de urgență în domeniul penal, în interiorul căruia este cuprinsă și activitatea Secției Speciale.

De asemenea, Guvernul este aşteptat să ia o decizie cu privire la asumrea răspunderii pentru abrogarea OUG 51/ 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, potrivit news.ro

”Siguranţa copiilor noştri este mai presus de orice! Mâine, la şedinţa de guvern, vom decide asumarea răspunderii pe abrogarea ordonanţei care bloca transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ”, a anunţat Raluca Turcan, joi seară, pe Facebook.

Potrivit acesteia, ”transportul pentru elevi şi profesori trebuie urgent să intre în sfera serviciilor publice”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG