Linkuri accesibilitate

Guvernul menține beneficiile sociale pentru pensionarii care primesc pensii majorate


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul majorează plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul majorează plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării.

Guvernul a adoptat, luni, ordonanţa de urgenţă care permite pensionarilor cu pensii mici să primească în continuare tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, pentru medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire, chiar dacă li s-a majorat pensia.

Actualizare. Tot luni Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat creşterea plafonului pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei. Peste 2,3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.

Stire inițială

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, precizează că în cazul beneficiarilor de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei.

Ca urmare, afirmă el, numărul total al persoanelor care beneficiază de tichete de 250 de lei, acordate o dată la două luni, se va menţine la acelaşi nivel cu cel din luna august, adică 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilităţi și familii monoparentale.

Guvernul a majorat şi plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Mai exact, pragul creşte de la 1.830 lei la 2.020 de lei/lună. De acest program vor putea beneficia peste 2.350.000 de pensionari, transmit reprezentanții Guvernului. La stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obţinute de beneficiari în afara celor din pensii şi indemnizaţii sociale.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri vor fi acordate în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat până acum de acest sprijin, precizează purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pentru a obţine aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie, trimis înainte de recalcularea pensiei.

Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 - 15 octombrie 2025, transmite Guvernul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG