Linkuri accesibilitate

Guvernul vrea să eșaloneze pe cinci ani plata salariilor magistraților, majorate retroactiv în 2023


Protest al grefierilor care ai cerut plata salariilor restante câștigate retroactiv în justiție. 14 decembrie 2023. Fotografie de arhivă.
Protest al grefierilor care ai cerut plata salariilor restante câștigate retroactiv în justiție. 14 decembrie 2023. Fotografie de arhivă.

Un proiect de ordonanță de urgență publicată pe pagina Ministerului Finanțelor prevede eșalonarea până în 2029 a plății salariilor judecătorilor și procurorilor, majorate retroactiv anul trecut. Sumele de plată sunt de ordinul zecilor de mii de euro pentru fiecare magistrat.

În 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au decis să crească salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv. Creșterile de salarii ar urma să se aplice retroactiv, pentru toate salariile magistraților și grefierilor începând cu 2018, așa cum a scris la acel moment Europa Liberă.

Decizia de plată retroactivă a salariilor majorate ale magistraților are un efect semnificativ asupra retribuțiilor judecătorilor și procurorilor, dar și asupra valorii pensiilor lor, care urmează să crească în funcție de noile venituri.

Sumele pe care magistrații urmează să le primească retroactiv sunt de zeci de mii de euro pentru fiecare dintre ei. Este vorba despre sume acumulate timp de cinci ani, între 2018 și 2023, când acest drept a fost câștigat în instanță.

Articolul din proiectul de OUG referitor la salariile magistraților
ART. XIX:
(1) Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei prin ordin/decizie a conducătorilor instituțiilor din sistemul judiciar și drepturile salariale aflate în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018, neachitate la de 15 noiembrie 2023, se plătesc eșalonat în perioada 2025-2029, astfel:
a) în anul 2025 se plătește 5% din diferență;
b) în anul 2026 se plătește 10% din diferență;
c) în anul 2027 se plătește 25% din diferență;
d) în anul 2028 se plătește 25% din diferență;
e) în anul 2029 se plătește 35% din diferență.
(2) Sumele acordate potrivit alin. (1) se actualizează cu rata inflației, de la data emiterii ordinului/deciziei de către conducătorul instituției până la data plății.

Majorarea retroactivă de salarii pentru magistrați a fost decisă în justiție în 2023, care a hotărât majorarea valorii de referință pe baza căreia se calculează valoarea salariilor de la 485 de lei la 605 - majorare de aproximativ 25%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG