Linkuri accesibilitate

Guvernul extinde plafonarea adaosului comercial


Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea numărului de produse la care se aplică plafonarea adaosului comercial.
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea numărului de produse la care se aplică plafonarea adaosului comercial.

Guvernul va prelungi, vineri, limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu trei luni, iar lista va fi extinsă cu şapte produse, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. Scopul, spune premierul, este acela de a proteja puterea de cumpărare a românilor.

„Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă trei luni şi extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21”, a spus premierul Marcel Ciolacu înainte de ședința de Guvern de vineri.

El a afirmat că, potrivit datelor statistice oferite de INS, măsura de plafonare a adaosului a avut efectele aşteptate.

„Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar pentru multe din produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură”, a mai afirmat premierul.

În plus, Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va limita la 5% adaosul comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită importante vrac şi care nu sunt procesate în România.

„Acest Guvern nu poate susţine practica speculativă a unora de a importa ieftin şi a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a explicat Marcel Ciolacu.

Toate aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă prin care se vor prelungi cu trei luni plafonările la unele produse alimentare de bază.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat se va extinde cu următoarele: orez - bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 - 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

Limitarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază a fost una dintre primele măsuri anunțate de Marcel Ciolacu după ce a preluat funcția de prim-ministru. Scopul declarat a fost acela de a proteja puterea de cumpărare a românilor, puternic afectat de inflație și scumpiri.

Deși premierul spune că măsura își arată efectele benefice asupra puterii de cumpărare a românilor, analiștii economici au criticat inițiativa. Ei au spus că e o intervenție brutală a statului în mecanismele pieței.

Mai mult, specialiștii avertizează că, în ciuda unor ieftiniri obținute pe termen scurt, pe termen mediu și lung, dacă măsura se menține, s-ar putea ajunge la penurie de produse și la scumpirea altor produse.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG