Linkuri accesibilitate

Guvernul olandez demisionează după scandalul fraudelor privind alocațiile


Premierul olandez Mark Rutte
Premierul olandez Mark Rutte

Guvernul olandez al lui Mark Rutte urmează să demisioneze după ce mii de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă de autoritățile fiscale și li s-a cerut să restituie alocațiile pentru copii.

Familiile au fost victimele unei „greșeli fără egal”, a spus premierul olandez Mark Rutte. Mulți dintre cei puși să restituie banii erau imigranți, puși astfel în dificultate financiară.

Rutte va transmite regelui demisia cabinetului pe care-l conduce.

Decizia, luată în cadrul unei reuniuni a cabinetului de la Haga, vine într-un moment cheie al pandemiei Covid-19.

Olanda a intrat în blocaj și miniștrii au avut în vedere măsuri mai dure pentru a opri răspândirea infecției.

Rutte urmează să se adreseze reporterilor mai târziu. Se așteaptă ca guvernul său să asigure interimatul până la alegerile parlamentare din martie.

O comisie parlamentară a constatat în raportul său din decembrie, intitulat „Nedreptate fără precedent” și întocmit după o anchetă care a dus la interogarea a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte, că „principiile fundamentale ale statului de drept au fost încălcate” atunci când autoritățile fiscale au cerut restituirea aocațiilor de la aproximativ 26.000 de părinți acuzați pe nedrept de fraudă pentru erori minore, cum ar fi lipsa semnăturilor de pe documente.

Aceștia au fost urmăriți penal pentru fraudă și obligați să restituie alocațiile încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012.

Liderul de opoziție al Partidului Laburist, Lodewijk Asscher, care a fost ministrul afacerilor sociale în administrația anterioară, a anunțat joi că demisionează din funcție, spunând că nu vrea ca discuțiile despre rolul său în acest scandal să afecteze perspectivele electorale ale partidului.

Deși demisionează acum, Rutte ar putea totuși să revină în funcție după alegeri, având în vedere că partidul său este pe primul loc în sondaje, la o diferență serioasă de restul formațiunilor.

Rutte și partidul său de centru-dreapta, pentru libertate și democrație, sunt foarte bine clasați în sondaje, motiv pentru care Rutte ar putea reveni în funcție, dată fiind diferența de peste 17 procente înaintea celui de al doilea partid clasat, Partidul Libertății, de extremă dreaptă.

Rutte a spus anterior că se opune dizolvării coaliției, motivând nevoia de stabilitate în contextul pandemiei de coronavirus, dar alte partide ale coaliției au spus că trebuie să-și asume consecințele politice după raportul parlamentar extrem de dur în legătură cu scandalul alocațiilor.

O sursă a cabinetului a declarat pentru radiodifuzorul public NOS că decizia de a demisiona a fost luată cu acordul tuturor membrilor guvernului.

Nu este prima dată când un guvern olandez demisionează în masă într-un gest de responsabilitate colectivă.

În 2002, cabinetul a demisionat după ce miniștrii și armata au fost criticați că nu au reușit să împiedice masacrul musulmanilor de la Srebrenica în timpul războiului bosniac, care avusese loc în urmă cu șapte ani.

surse: BBC, Politico

XS
SM
MD
LG