Linkuri accesibilitate

Guvernul pregătește OUG pentru reglementarea învăţământului online


Școlile s-au reluat în mod normal în alte state europene

Ministrul Educației, Monica Anisie, a arătat că la nivelul guvernului se află în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, precum şi un proiect de lege necesar pentru prezenţa fizică la cursuri, care să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică.

„Este vorba, pe de o parte, de o ordonanţă de urgenţă cu precizările clare pentru modul în care vom susţine cursurile în sistem online. (...) A existat o astfel de ordonanţă de urgenţă pentru anul şcolar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învăţământul preuniversitar şi până la 31 septembrie pentru învăţământul universitar. Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesară pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică", a afirmat, Anisie, la o dezbatere organizată de Comisia de învăţământ din Senat, citată de Agerpres.

Ea a arătat că modificările la legea educației vor prevede că activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Monica Anisie a mai cerut sprijinut Parlamentului pentru modificarea reglementărilor privind angajarea de personal nedidactic în învăţământul preuniversitar.

„Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, deoarece pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar", a explicat ministrul Educației.

Monica Anisiei şi-a exprimat speranţa ca rectificarea bugetară să fie una pozitivă pentru Ministerul Educaţiei și a arătat că, pentru învățământul preuniversitar, se vor achiziționa 500.000 de tablete, cu fonduri din diverse surse.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, în urmă cu trei săptămâni, care sunt cele trei scenarii - verde, galben, roșu - în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificul epidemiologic local.

Criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala

Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a spus președintele, dar decizia se va lua, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se va decide în comandamentul județean pentru situații de urgență.

Președintele nu a exclus nici posibilitatea amânării anului școlar, dacă va continua să crească numărul de cazuri de coronavirus, responsabilitate pe care a atribuit-o PSD, pe fondul vidului legislativ creat prin amânarea adoptării legii carantinării. Iohannis a precizat, însă, că o astfel de decizie nu va fi luată decât la propunerea specialiștilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG