Linkuri accesibilitate

Guvernul pregătește restructurarea Complexului Energetic Oltenia


Complexul Energetic Oltenia

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că va transmite săptămâna viitoare către Comisia Europeană planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 3,54 miliarde euro.

„Săptămâna viitoare va fi transmis către Comisia Europeană planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. După cum bine știți, Guvernul pe care îl conduc, cu aprobarea Comisiei Europene, a aprobat în primă fază un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro, fără de care Complexul Energetic Oltenia ar fi fost într-o situație extrem de dificilă deoarece nu ar fi avut capacitatea să suporte costurile pentru certificatele de CO2”, a declarat Ludovic Orban în timpul unei deplasări la Târgu Jiu.

Finanțarea programului de restructurare se va face din veniturile companiei - 1,5 miliarde de euro - urmând ca restul finanțării să vină fie de la bugetul de stat, fie din fondul de modernizare administrat de ministerul Economiei.

„Pasul următor este prezentarea către Comisia Europeană a unui plan extrem de ambițios de restructurare, cu o valoare extrem de mare, de 3,54 miliarde de euro, finanțarea acestui program de restructurare urmând să se facă din veniturile companiei, într-o sumă de aproximativ 1,5 miliarde de euro, restul finanțărilor urmând să fie asigurate fie de la Bugetul de stat, fie din Fondul de modernizare care este administrat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Avem încredere că acest plan de restructurare va garanta viitorul Complexului Energetic Oltenia, va garanta locurile de muncă pentru cei mai mulți dintre angajații Complexului Energetic Oltenia și va oferi perspective de dezvoltare energetică județului Gorj și nu numai județului Gorj, pentru că în Complexul Energetic Oltenia sunt capacități de producție și din județul Dolj”, a explicat Ludovic Orban.

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că a discutat cu directorul general Transgaz pentru a obține „angajamentul companiei pentru proiectul de asigurare a gazului pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru Ișalnița și Turceni”.

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători naţionali de electricitate.

Complexul Energetic Oltenia are o cotă de piaţă de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a României.

Planul de restructurare şi decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG