Linkuri accesibilitate

Guvernul Republicii Moldova a demisionat cu scopul de a declanșa alegeri anticipate


Premierul Ion Chicu, flancat de Igor Dodon
Premierul Ion Chicu, flancat de Igor Dodon

Premierul din Republica Moldova, Ion Chicu, și-a anunțat miercuri, demisia , în urma unei întrevederi cu președintele în exercițiu Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Demisia guvernului socialist vine cu o zi înainte ca Maia Sandu (politician pro-european și reformator) să depună jurământul de învestitură și să preia președinția țării de la socialistul Igor Dodon.

Ion Chicu a declarat că scopul deciziei este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „Este un obiectiv pe care l-am declarat prioritar pentru a aduce la normalitate țara”, a declarat socialistul.

Parlamentul urma să dezbată miercuri moțiunea de cenzură înaintată de PAS, Platforma DA și Partidul Democrat împotriva guvernului Chicu dar acum a fost anulată, pentru că moțiunea de cenzură nu mai are „obiect”, a precizat președinta Parlamentului, Zenaida Greceanîi. Următoarea ședință în plen este joi, când președinta aleasă Maia Sandu o să depună jurământul.

„Acest parlament nu reprezintă rezultatul alegerilor. Trebuie dizolvat” a mai declarat Greceanîi. Același lucru l-a afirmat și premierul Ion Chicu.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon a declarat la rândul său că „am asigurat mai întâi stabilitatea financiară. E o decizie luată la momentul potrivit, nu sub presiunea protestelor. Cei care critica, își vor aminti încă de acest guvern”.

El a reamintit că de joi, noua președintă Maia Sandu va conduce consultările pentru formarea unui nou guvern sau, în cazul unui eșec, declanșarea de alegeri anticipate. „Noi suntem deschiși” a mai declarat Dodon, care va relua conducerea Partidului Socialiștilor după ce își încheie, oficial, mandatul prezidențial.

XS
SM
MD
LG