Linkuri accesibilitate

Guvernul s-a hotărât: Rapoartele GRECO vor fi publicate dar nu și respectate


Ana Birchall depune jurământul ca ministru al justitției
Ana Birchall depune jurământul ca ministru al justitției

Cu o întârziere de două săptămâni după ce ultimul raport GRECO a apărut în presă, iar asociațiile de magistrați au cerut respectarea lui, ministrul justiției, Ana Birchall, a decis joi să îl facă totuși public pe 9 iulie, ora 11.00.

„Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: ‘Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România’ şi ‘Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România'”, se arată într-un comunicat de presă al MJ.

Potrivit sursei citate, urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea celor două rapoarte în data de 9 iulie, la ora 11,00 (ora României).Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română şi engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).

Raportul GRECO, adoptat în sesiunea plenară de la Strasbourg din 19-21 iunie, un raport actualizat al celui ad-hoc întocmit în martie 2018, este extrem de dur cu modificările legislative care afectează lupta anticorupție și cere desființarea urgentă a controversatei Secții Speciale pentru anchetarea magistraților.

Cu toate acestea, premierul Viorica Dăncilă și alți lideri ai PSD nu sunt deloc convinși că recomandările raportului chiar trebuie respectate.

”Vedem ce puncte putem îndeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem îndeplini. Și Franța are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a îndeplinit”, a declarat Dăncilă.

GRECO o contrazice și într-un răspuns pentru ziare.com spune că toate tările membre ale GRECO au obligația de a pune în aplicare recomandările.

"Recomandările GRECO nu sunt opționale. Atunci când o țară se alătură GRECO, își exprimă acordul să se supună activității sale de monitorizare și să pună în aplicare recomandările sale. Prin urmare, țările membre ale GRECO au obligația legală de a pune în aplicare recomandările acesteia.

Regulamentul de procedură al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci când prevede ca 'membrii GRECO trebuie să se conformeze recomandărilor conținute în raportul de evaluare și să le pună în aplicare în totalitate, în termenul stabilit de GRECO”.

Din cele cinci recomandări formulate anul trecut de GRECO doar una singură a fost implementată.

Poziția sfidătoare a guvernului Dăncilă a provocat, ca și în trecut, reacția Forumului Magistraților care a cerut guvernului României să ”autorizeze publicarea raportului în cel mai scurt termen” pentru ca toate observațiile și criticile aduse modificărilor legislației penale să poată fi cunoscute și dezbătute de opinia publică. Comunicatul asociației de magistrați atrage atenția asupra obligației pe care o are statul de a respecta recomandările din raportul GRECO, dar și pe cele ale Comisiei de la Veneția.

Dar cea mai tranțantă poziție a avut-o de data aceasta CSM, care trebuia să valideze numirea Adinei Florea în fruntea Secției Speciale a cărei desființare era cerută de cele două rapoarte ale organismelor internaționale.

Cerând discutarea rapoartelor și o dezbatere pe tema Secției Speciale, șapte judecători din CSM au boicotat de atunci și până acum ședința plenului, așa încât nu s-a reușit încă numirea Adinei Florea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG