Linkuri accesibilitate

Guvernul se laudă cu creștere economică, dar copiii nu își mai primesc bursele. E. Andronescu nu știe cum s-a ajuns în această situație


Ecaterina Andronescu pregătește o Hotărâre de Guvern privind bursele elevilor
Ecaterina Andronescu pregătește o Hotărâre de Guvern privind bursele elevilor

În timp ce Guvernul anunță că România are o creștere economică spectaculoasă, statul nu poate asigura plata burselor pentru elevi. Primarii spun că nu au sumele prevăzute în buget pentru plata acestor burse, iar situația a plecat de la faptul că au fost mințiți de Guvern.

Aproape zece mii de copii din Sectorul 3 nu și-au mai primit bursele în ultimele trei luni, iar primarul Robert Negoiță spune că problema este una la nivel national. În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, el dă vina pe Guvern pentru această situație, precizând că administrațiile locale nu au primit fondurile necesare pentru plata acestor burse. La realizarea bugetului de stat pentru 2019, primăriile au primit mai multe obligații noi, printre care și plata burselor, dar fără să existe și resursa financiară pentru acest lucru. Edilii spun că au cerut un procent de 60% din impozitul pe venit încasat, dar că Guvernul nu s-a ținut de cuvânt și i-a mințit. Situația gravă este recunoscută și la nivel national și de reprezentanții altor Asociații.

„90% din comunele României nu au plătit această bursă"

„Dacă un sector al municipiului București nu a plătit trei luni, dați-mi voie să cred că 90% din comunele României nu au plătit această bursă. De ce într-o comună un copil să primească bursă și în altă comună să nu primească? Cu ce e vinovat copilul acela că într-o comună sunt bani, iar în alta nu sunt bani? Nu ai bani, nu dai! Vă dați seama ce gust amar poate să aibă primarul care nu dă această bursă la copii? Gândiți-vă ce urât se uită și familia la primar, spunând <<ăsta nu vrea să ne dea>>. A ajuns să fie normală gravitatea. Acestea sunt efectiv atribute ale statului”, a declarat, pentru Europa Liberă, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Acesta susține că trebuie să existe o întâlnire rapidă cu ministrul Educației, deoarece problema este mult mai gravă. Primarii cer ca o serie de cheltuieli să fie finanțate din bugetul național și nu din cel local. Potrivit acestora, singura cheltuială pe care ar trebui să o suporte administrația locală este legată de întreținerea școlilor sau grădinițelor.

„O serie de cheltuieli care se regăsesc potrivit legii în bugetele locale nu au ce căuta. Așa cum salariile profesorilor au trecut la bugetul de stat, salariile conducătorilor microbuzelor școlare trebuie să fie la bugetul de stat. Funcționarea microbuzelor școlare, combustibil și licență, evaluarea periodică națională a elevilor, trebuie să fie la bugetul de stat. Bursele elevilor, transportul elevilor, naveta cadrelor didactic, examinarea medicală obligatorie a salariaților din învățământul preuniversitar trebuie plătite din bugetul de stat. Singura cheltuiala care trebuie să existe în bugetul local este cea de întreținere a școlii pentru că școala este a comunei, a orașului, a municipiului, a județului. Toate aceste cheltuieli enumerate am cerut să fie eliminate de la local”, a spus Drăghici pentru Europa LIberă.

Ministrul Andronescu nu știe ce s-a întâmplat

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că nu știe ce s-a întâmplat de bursele elevilor nu au mai fost plătite de primării. Cu toate acestea, edilii spun că au avertizat-o pe Ecaterina Andronescu de acest pericol în urmă cu trei luni.

„Am pornit un proiect de Hotărâre de Guvern ca să punem nivelul minimal al bursei și după aceea fiecare să mai poată adăuga. Am o discuție în zilele următoare cu reprezentanții Asociațiilor, ca să vedem cum rămâne până la urmă pentru că ei se vaită că nu au bani, iar știu și eu lucrul acesta. Nu știu de ce se întâmplă la Primăria Sectorului 3. Se va da o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea nivelului minimal al bursei, iar bursele să fie plătite din bugetele locale. Există în bugetele locale, din cotele defalcate de TVA, o sumă destinată finanțării complementare a școlilor. În finanțarea complementară intră și bursele. Vreau să discut cu Asociațiile, să îi întreb ce s-a întâmplat”, a precizat Ecaterina Andronescu pentru Europa Liberă.

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe se întâlnește astăzi cu primarii de Sectoare și cu primarul General pentru a discuta despre situația finanțării administrației locale în București.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG