Linkuri accesibilitate

Guvernul stabilește modul în care se organizează alegeri anticipate


Premierul Ludovic Orban pregătește cadrul legal în așteptarea alegerilor anticipate
Premierul Ludovic Orban pregătește cadrul legal în așteptarea alegerilor anticipate

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, marți, că este nevoie de o reglementare clară a situației în care se ajunge la alegeri anticipate, pentru care va fi adoptată o ordonanță de urgență, și a exclus o astfel de inițiativă în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru că Guvernul și-a angajat deja răspunderea.

„Cum să dăm ordonanță de urgență când ne-am angajat răspunderea pe un proiect de lege?”, a întrebat retoric Orban.

Premierul a comentat astfel, la solicitarea jurnaliștilor, informațiile că ședința birourilor permanente, în care trebuia stabilit calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură, a fost suspendată deoarece parlamenatarii PSD ar fi susținut că Guvernul va aproba o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Documentul pe care se pregătește să îl adopte Guvernul are alt obiect, și anume modul în care pot fi organizate alegerile anticipate și calendarul acestora.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, în urma unor discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă, a ajuns la concluzia că este necesar să fie reglementată situația în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

„La ora actuală, în legislația din România nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate. Se știe clar că există prevederi constituționale care stabilesc că termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, din momentul dizolvării Parlamentului, este de 90 de zile. Ca atare, este necesară o adaptare a legislației pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate”, a explicat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit în situația în care se va ajunge la alegeri anticipate, chiar dacă nu se așteaptă ca PSD să adune voturile pentru a trece moțiunea de cenzură și a demite Guvernul.

„În cazul în care va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură, în ceea ce privește PNL, decizia noastră este clară ca să nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne pentru a declanșa alegeri anticipate. Asta le spun și parlamentarilor, ca să știe”, a spus Orban.

Birourile permanente ale Parlamentului urmau să stabilească marți calendarul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură depuse de PSD și UDMR, potrivit unui anunț al președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Ședința a fost însă suspendată.

XS
SM
MD
LG