Linkuri accesibilitate

Guvernul trage de timp în procesul deschis de Kovesi la CEDO. Nu a răspuns la întrebări și cere amânare


Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi
Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi

Este vorba de patru întrebări transmise de CEDO, ­la care atât guvernul, cât și Codruța Kovesi ar fi trebuit să răspundă până în 6 mai. Sursele noastre spun că fosta șefă a DNA este obligată să aștepte răspunsul guvernului, care însă trage de timp. Noul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, numit în februarie în locul lui Catrinel Brumar, nu a putut fi contactat până la publicarea acstei știri.

În data de 30 de ianuarie, cele 4 întrebări au fost făcute publice pe site-ul instituției, după ce, cu o lună în urmă, CEDO acceptase de principiu sesizarea făcută de Kovesi.

Prima întrebare- Este articolului 6, paragraful 1 din Convenție aplicabil din perspectivă civilă în prezentul caz? (Artiolul 6 se referă la dreptul la un process echitabil).

A doua întrebare- Dacă da, a avut petentul acces la justiție pentru a stabili în ce măsură au fost respectate drepturile și obligațiile civile în legătură cu demiterea ei din funcția de șef DNA, în acord cu articolul 6 paragraful 1. Întrebarea se referă conjunctura revocării lui Kovesi și respectarea dreptului la un process echitabil

Întreabarea a treia- Având în vedere faptul că reclamanta susține că demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public în timpul mandatului, a existat vreo încălcare a dreptului ei la liberă exprimare, în acord cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Convenție? Dacă da, această interferență este reglementată în lege și în acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

A patra întrebare- A avut reclamanta la dispoziție acces la o cale de atac internă pentru a-și rezolva problemele prezentate în contestație, așa cum prevede Articolul 13 din Convenție.

Laura Codruta Kovesi a făcut o plângere la CEDO în care susține că procedura de revocare de la șefia DNA a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de Curtea Constituțională, nu a fost citată și nici nu a avut măcar posibilitatea de a exprima un punct de vedere în apărarea sa.

CEDO a admis cauza în procedură de urgență, iar în data de 5 februarie a informat oficial agentul guvernamental al României în legătură cu acest lucru. Tot atunci a fost schimbată și Catrinel Brumar din funcție.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG