Linkuri accesibilitate

Hackerii iranieni au încercat să intoxice campania lui Biden cu informații furate de la Trump


Iranul a încercat să intervină în alegerile din SUA programate să aibă loc pe 5 noiembrie.

FBI și alte agenții federale americane spun că hackerii iranieni au trimis mailuri nesolicitate persoanelor asociate cu campania de realegere a președintelui Joe Biden, înainte ca acesta să se retragă din cursă, care conțineau un extras dintr-un material furat, nepublic, din campania fostului președinte Donald Trump.

Nu există niciun indiciu că vreunul dintre destinatari a răspuns, au spus oficialii, iar mai multe organizații media care au spus că au fost abordate pentru a publica materialele furate, nu le-au publicat.

Campania prezidențială a Kamalei Harris a numit e-mailurile din Iran „activitate rău intenționată și inacceptabilă” care au fost primite de doar câteva persoane care le-au considerat spamuri sau tentative de phishing.

E-mailurile au fost primite înainte ca piratarea campaniei Trump să fie recunoscută public și nu există nicio dovadă că destinatarii e-mailurilor le-au cunoscut originea.

„Actorii cibernetici iranieni rău-intenționați și-au continuat eforturile din iunie pentru a trimite material furat, nepublic, asociat cu campania fostului președinte Trump, către organizațiile media din SUA”, se arată în declarația comună a celor trei servicii.

Anunțul este cel mai recent efort al guvernului SUA în dovedirea intențiilor Iranului de a interveni în alegeri, inclusiv printr-o campanie de hack-and-leak pe care FBI și alte agenții federale au legat-o luna trecută de Teheran.

„Această activitate cibernetică rău intenționată este cel mai recent exemplu al abordării multiple a Iranului, așa cum se menționează în declarația comună din august, de a stârni discordie și de a submina încrederea în procesul nostru electoral”, se mai spune în document.

Comunitatea serviciilor de informații americane a avertizat că se așteaptă ca Rusia, China și Iran să încerce să influențeze politica și politicile SUA pentru a „beneficia interesele lor și a submina democrația SUA și poziția Washingtonului în lume”.

FBI i-a informat pe asistenții lui Trump în ultimele 48 de ore că informațiile piratate de Iran au fost trimise campaniei lui Biden, potrivit declarației făcute sub protecția anonimatului de un înalt oficial de campanie, citat de Associated Press.

Campania lui Trump a dezvăluit pe 10 august că a fost piratată și a spus că hackeri iranieni au furat și distribuit documente interne sensibile.

Cel puțin trei instituții de presă – Politico, The New York Times și The Washington Post – au primit materiale confidențiale din interiorul campaniei Trump. Niciuna dintre instituțiile de presă nu a dat detalii despre informațiile primite.

Politico a relatat că a început să primească e-mailuri pe 22 iulie dintr-un cont anonim.

Sursa – un cont de e-mail AOL identificat doar ca „Robert” – a transmis ceea ce părea a fi un dosar de cercetare pe care se pare că campania îl făcuse despre candidatul republican la vicepreședinție, senatorul Ohio JD Vance.

Documentul a fost datat 23 februarie, cu aproape cinci luni înainte ca Trump să-l aleagă pe Vance partener de candidatură.

Purtătorul de cuvânt al campaniei Kamalei Harris, Morgan Finkelstein, a declarat că campania a cooperat cu forțele de ordine de când a aflat că persoane asociate cu echipa lui Biden se numără printre destinatarii e-mailurilor.

„Nu știm ca vreun material să fie trimis direct în campanie. Câteva persoane au fost vizate în adresele de mail personale cu ceea ce părea o tentativă de spam sau phishing”, a spus Finkelstein. „Condamnăm în cei mai fermi termeni orice efort al actorilor străini de a interveni în alegerile din SUA, inclusiv această activitate rău intenționată nedorită și inacceptabilă.”

Secretarul național de presă al campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, a numit efortul de a plasa informații furate în campania Biden „o dovadă suplimentară că iranienii se amestecă activ în alegeri” pentru a o ajuta pe Harris.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG