Linkuri accesibilitate

Liderii Hamas, în Egipt, pentru discuții privind încetarea războiului. Atacurile israeliene se întețesc în Gaza


Copii palestinieri stau la rând la apă.
Copii palestinieri stau la rând la apă.

O delegație de lideri Hamas la nivel înalt urmează să viziteze Egiptul pentru discuții menite să pună capăt războiului din Gaza, în timp ce armata israeliană împinge bătălia în centrul și sudul Fâșiei Gaza, cu efectul strămutării a zeci de mii de oameni.

Biroul umanitar al ONU a declarat vineri că, în ultimele zile, aproximativ 100.000 de oameni au ajuns în Rafah, cel mai sudic oraș al Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, după o nouă ofensivă terestră și aeriană intensă în jurul orașului central Deir al-Balah și orașul sudic Khan Younis, scrie The Guardian.

Zonele fuseseră anterior desemnate de Forțele de Apărare Israelului (IDF) drept „zone sigure” în care civilii se puteau adăposti. Mulți dintre cei care au ajuns în Rafah fuseseră deja strămutați din casele lor cel puțin o dată.

Douăsprezece săptămâni de ostilități pe micul teritoriu de coastă, declanșate de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care 1.140 de oameni au fost uciși și până la alți 250 luati ostatici, au decimat zone mari din teritoriul de coastă, care are o lungime de doar 40 km. și 4-7 mile lățime.

Aproximativ 21.000 de oameni au fost uciși și aproape toată populația de 2,3 milioane din Gaza a fost strămutată din casele lor.

Bombardamentele israeliene în zona din jurul spitalului al-Amal din Khan Younis a ucis 41 de persoane în ultimele două zile, a declarat Societatea Semilunii Roșii Palestiniene.

Agențiile de ajutor au spus că asistența umanitară care ajunge în Fâșia Gaza este greu de distribuit din cauza luptei și este prea puțin față de cât are nevoie populația pentru a supraviețui iernii.

UNWRA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat vineri că un convoi de ajutor a fost atacat de armata israeliană cu o zi înainte, fără a provoca victime. IDF a spus că cercetează incidentul.

Directorul UNRWA din Gaza, Tom White, a scris pe X: „Soldații israelieni au tras într-un convoi de ajutor care se întorcea din nordul Gazei pe o rută desemnată de armata israeliană – liderul nostru internațional al convoiului și echipa sa nu au fost răniți, dar un vehicul a fost deteriorat."

Discuțiile de încetare a focului mediate de Qatar, care au dus la o pauză de șapte zile a ostilităților la sfârșitul lunii noiembrie și la schimbul unor ostatici și prizonieri, nu au înregistrat progrese de atunci. Luptele din Gaza s-au intensificat, cu bătălii aprige în orașul Gaza și atacuri aeriene necontenite și înaintarea tancurilor israeliene la sud de râul Gaza.

Escaladarea războiului a creat tensiuni în regiune, milițiile din Orientul Mijlociu aliate cu Iranul lansând atacuri asupra Israelului și a instalațiilor militare americane.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG