Linkuri accesibilitate

Va fi construită prima școală subterană, în Harkov, Ucraina


Elevii de clasa I participă la o lecție într-o clasă amenajată într-o stație de metrou din Harkov, pe 4 septembrie 2023.
Elevii de clasa I participă la o lecție într-o clasă amenajată într-o stație de metrou din Harkov, pe 4 septembrie 2023.

Prima școală subterană din Ucraina va fi construită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul Igor Terekhov, potrivit BBC. Măsura a fost luată în condițiile în care orașul este ținta frecventelor atacuri aeriene ruse.

„Un astfel de adăpost va permite unor mii de copii să-și continue educația în persoană, în siguranță, chiar și în timpul amenințărilor cu rachete", a spus primarul Harkovului.

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Harkovului a anunțat că școala „va îndeplini cele mai moderne cerințe pentru clădirile defensive”.

El a adăugat că autoritățile orașului „nu vor reduce cheltuielile educaționale cu o singură grivnă [moneda Ucrainei] în acest an sau anul viitor, în ciuda lipsei de fonduri bugetare".

Luna trecută, peste 1.000 de elevi din Harkov și-au început noul an școlar în cinci stații de metrou care au fost transformate în școli.

Elevii sunt transportați cu autobuze și studiază în două schimburi: prima serie începe la 09:00, iar a doua serie la ora 13:00. Polițiștii și salvatorii păzesc fiecare stație de metrou.

Unii elevi ucraineni fac școala la distanță de 3 ani, din cauza pandemiei Covid și a războiului.
Unii elevi ucraineni fac școala la distanță de 3 ani, din cauza pandemiei Covid și a războiului.

Autoritățile din Ucraina afirmă că peste 360 de clădiri cu destinație educațională au fost distruse și peste 3.000 au fost avariate de la începutul invaziei Rusiei.

Potrivit UNICEF, doar o treime dintre elevii Ucrainei studiază în prezent într-o școală, din cauza atacurilor aeriene sau de artilerie rusești.

Mulți dintre acești elevi au fost forțați să participe la cursuri în stații de metrou subterane și alte adăposturi improvizate, de multe ori fără încălzire.

Săptămâna trecută, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a declarat că multe școli din țările blocului comunitar încearcă să integreze copiii care au fugit de războiul din Ucraina. Aproximativ 1,3 milioane de copii ucraineni sunt în UE, potrivit datelor Comisiei Europene.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la doar 30 km de granița cu Rusia, a fost puternic bombardat în primele săptămâni ale invaziei președintelui rus Vladimir Putin lansată în februarie 2022.

Localnicii au asistat chiar la lupte de stradă acerbe în oraș - când trupele rusești au încercat să captureze Harkovul.

Ei au fost în cele din urmă împinși înapoi în timpul unei contraofensive ucrainene fulgerătoare toamna trecută.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG