Linkuri accesibilitate

Hezbollah a atacat Israelul cu sute de rachete. Armata israeliană lovește „ținte teroriste” în Liban


O imagine în care se pot observa fumul și focul provocate de o rachetă, pe partea libaneză a graniței cu Israelul.
O imagine în care se pot observa fumul și focul provocate de o rachetă, pe partea libaneză a graniței cu Israelul.

Gruparea paramilitară Hezbollah a lansat duminică dimineață sute de rachete asupra Israelului. Atacul masiv vine ca răzbunare pentru asasinarea, luna trecută, a unui comandant superior al organizației libaneze. În replică, Israelul a lovit mai multe ținte în Liban, de unde spune că Hezbollah se pregătea să atace teritoriul israelian.

Actualizare

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat duminică, 25 august, că atacurile aeriene din sudul Libanului asupra țintelor Hezbollah, care a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, au împiedicat grupul să lanseze „mii de rachete” înspre Israel.

Mai multe informații aici.

Știri inițială

Reprezentanții grupării paramilitare susținute de Iran spun că au tras înspre Israel 320 de proiectile; 11 obiective militare ar fi fost lovite.

În schimb, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului a transmis că Hezbollah „tocmai a lansat peste 150 de proiectile din Liban către teritoriul israelian”, potrivit BBC.

Nu sunt informații cu privire la posibile victime, până la ora redactării acestei știri.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat stare de urgență de 48 de ore în Israel.

În nordul țării, aproape de granița cu Liban, duminică dimineață se auzeau sirene care avertizau cu privire la posibilul atac cu rachete.

După atacul Hezbollah, Israelul a lovit mai multe ținte din sudul Libanului. Aproximativ 100 de avioane de luptă au „lovit și distrus mii de butoaie de lansatoare de rachete Hezbollah”.

Majoritatea lansatoarelor erau îndreptate spre nordul Israelului, dar unele chiar spre centrul țării, a transmis IDF (Forțele de Apărare Israelului).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, la începutul unei reuniuni de urgență a cabinetului de securitate națională de la Tel Aviv, că Israel va „face totul” pentru a-și proteja țara.

„Respectăm o regulă simplă: oricine ne face rău – noi îi rănim”, a spus el.

Imagine dintr-o zonă vizată de un atac aerian israelian, între satele de graniță din sudul Libanezului Zibqin și Yater. 25 august 2024
Imagine dintr-o zonă vizată de un atac aerian israelian, între satele de graniță din sudul Libanezului Zibqin și Yater. 25 august 2024

Israelul a mai transmis că civilii libanezi au fost avertizați să părăsească imediat zonele în care Hezbollah operează. O persoană a fost ucisă în Liban în urma loviturilor israeliene, a declarat ministerul libanez al Sănătăţii, scrie BBC. Ministerul a mai transmis că alte două persoane – un libanez și un sirian – au fost rănite.

Ministrul de externe israelian Israel Katz a declarat că Israelul va răspunde atacurilor Hezbollah, dar nu a căutat un război la scară largă cu gruparea susținută de Iran.

La rândul său, ministrul Apărării Yoav Gallant a spus că Israelul va face tot ce este necesar pentru a se apăra.

„Am lansat lovituri precise în Liban pentru a dejuca o amenințare iminentă împotriva cetățenilor Israelului. Urmărim îndeaproape evoluțiile din Beirut și suntem hotărâți să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a ne apăra cetățenii", a spus Gallant, citat de Reuters.

Majoritatea loviturilor israeliene au lovit ținte în sudul Libanului, dar armata era gata să lovească oriunde ar exista o amenințare, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Gallant a declarat stare de urgență, iar zborurile către și dinspre aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost suspendate pentru aproximativ 90 de minute.

Armata israeliană a emis instrucțiuni de apărare civilă din centrul Israelului până în nord, limitând adunările.

Potrivit BBC, președintele american Joe Biden le-a ordonat oficialilor să comunice îndeaproape cu Israelul cu privire la evenimentele care se desfășoară.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit cu omologul său american Lloyd Austin, spunându-i că Israelul „a efectuat lovituri precise în Liban pentru a dejuca o amenințare iminentă” împotriva cetățenilor săi.

Cei doi oficiali au discutat despre importanța evitării unei escalade regionale, potrivit unui comunicat al ministerului israelian al apărării.

Oficialul israelian i-a transmis omologului său american că Israelul va „utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a elimina amenințările iminente” și este „pregătit să desfășoare mijloace defensive și ofensive”.

Între timp, ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, a trimis scrisori către zeci de miniștri de externe cerând sprijinirea Israelului împotriva Hezbollah, Iranului și a aliaților săi.

El a spus că Israelul acționează în autoapărare și nu este interesat de un război total.

Israelul se atacă reciproc cu gruparea militantă din Liban de la începutul războiului în octombrie anul trecut, însă atacurile de duminică sunt cele mai ample de când a început războiul din Gaza.

Ele vin după ce Hezbollah a jurat răzbunarea după uciderea, în iulie, de Israel, a unui comandat militar superior al grupării șiite.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG