Linkuri accesibilitate

Hezbollah susține că a lansat primul atac asupra Israelului după exploziile cu pagere


Membri ai Hezbollah participă la o înmormântare după ce sute de pagere au explodat marți într-un district din sudul Beirutului, marți, pe 18 septembrie 2024.
Membri ai Hezbollah participă la o înmormântare după ce sute de pagere au explodat marți într-un district din sudul Beirutului, marți, pe 18 septembrie 2024.

Grupul armat libanez Hezbollah, susținut de Iran, a declarat miercuri că a atacat cu rachete pozițiile artileriei israeliene.

Este primul atac împotriva inamicului său de la exploziile cu pagere de marți după-amiază, în care au murit 12 membri și ar fi fost rănite mii de persoane.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că războiul intră într-o nouă etapă, centrul de greutate deplasându-se în zona de frontieră de nord, unde au fost transferate mai multe trupe și resurse.

„Deschidem o nouă fază a războiului - necesită curaj, determinare și perseverență din partea noastră”, a spus el, într-o declarație făcută miercuri seară la o bază a forțelor aeriene.

Șeful armatei israeliene Herzi Halevi a mai spus că are multe capacități pe care încă nu le-a activat.

„Mi se pare că pregătirea este bună și pregătim aceste planuri pentru viitor. Regula este că de fiecare dată când lucrăm la o anumită etapă, următoarele două etape sunt deja gata să avanseze. La fiecare etapă, prețul pentru Hezbollah trebuie să fie mare”, a spus el personalului Comandamentului Nord, conform observațiilor postate pe site-ul web al armatei israeliene.

Agenția de spionaj a Israelului Mossad, care are o istorie lungă de operațiuni sofisticate pe pământ străin, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți, au declarat pentru Reuters două surse, din care una de securitate libaneză.

Numărul morților a crescut la 12, inclusiv doi copii, a declarat miercuri ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad. Atacul de marți a rănit aproape 3.000 de oameni, inclusiv mulți dintre luptătorii grupării militante și trimisul Iranului la Beirut.

Un producător taiwanez de pagere a negat că ar fi produs pagerele care au explodat marți sporind riscul declanșării unui război pe scară largă în regiune între Hezbollah, susținut de Iran, și Israel.

Gold Apollo a spus că dispozitivele au fost fabricate sub licență de către o companie numită BAC, cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Nu s-a spus imediat când Hezbollah a lansat cel mai recent atac cu rachete, dar în mod normal grupul anunță astfel de lovituri la scurt timp după ce le-a efectuat, sugerând că a tras miercuri în pozițiile artileriei israeliene.

Hezbollah a promis că va riposta la atacul de marți al Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile.

Cele două părți au fost implicate în lupte transfrontaliere de când conflictul din Gaza a izbucnit în octombrie anul trecut, alimentând temerile legate de un conflict mai larg din Orientul Mijlociu, în care ar putea fi atrase și Statele Unite și Iran.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG