Linkuri accesibilitate

Hezbollah spune că își va intensifica războiul împotriva Israelului după uciderea liderului Hamas


Urmările unui atac al Israelului asupra Libanului, în timpul războiului dintre Israel și Hazbollah.
Urmările unui atac al Israelului asupra Libanului, în timpul războiului dintre Israel și Hazbollah.

Gruparea militantă Hezbollah din Liban, declarată teroristă de SUA, a transmis vineri că va trece la o nouă fază a războiului său împotriva Israelului, în timp ce Iranul a declarat că „spiritul de rezistență va fi întărit” după uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar.

Sinwar, un creier al atacului din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operațiuni conduse de către soldații israelieni în enclava palestiniană.

Yahya Sinwar.
Yahya Sinwar.

Liderii occidentali au spus că moartea lui oferă o oportunitate pentru încheierea conflictului, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că războiul va continua până când ostaticii capturați de militanții Hamas vor fi returnați.

„Astăzi ne-am îndeplinit misiunea. Astăzi, răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră încă nu a fost finalizată”, a declarat Netanyahu într-o declarație video înregistrată după ce decesul a fost confirmat, joi.

„Familiilor ostaticilor, le spun: Acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forța până când toți cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”.

Sinwar, care a fost numit lider general al Hamas după asasinarea șefului politic Ismail Haniyeh la Teheran, în iulie, se credea că s-ar fi ascuns în tunelurile construite de Hamas sub Gaza în ultimele două decenii.

El a fost ucis în timpul unei lupte cu arme în sudul Gazei, miercuri, de trupele israeliene, care inițial nu știau că l-au prins pe inamicul numărul unu al țării lor, au declarat oficialii israelieni.

Armata a lansat un videoclip filmat cu drona în care au spus că apare Sinwar, așezat pe un fotoliu și acoperit de praf în interiorul unei clădiri distruse.

Hamas nu a făcut niciun comentariu în sine, dar surse din interiorul grupului au spus că indicii pe care le-au văzut sugerează că Sinwar a fost într-adevăr ucis de trupele israeliene.

Cine a fost Sinwar și ce ar putea însemna uciderea sa pentru războiul dintre Israel și Hamas:

Știre scrisă cu informații furnizate de Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG