Linkuri accesibilitate

Hidroelectrica a câștigat procesul de la Curtea de Justiție a UE


Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu ANRE privind restricțiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică.

Hidroelectrica a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că în motivarea hotărârii CJUE a precizat că „Articolele 35 și 36 TFUE trebuie să fie interpretate în sensul că o legislație națională care, astfel cum este interpretată de autoritatea însărcinată cu aplicarea sa (ANRE), impune producătorilor naționali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieței naționale de energie electrică desemnat pentru serviciile de tranzacționare de energie electrică constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la export, care nu este susceptibilă să fie justificată pe motive de siguranță publică legate de siguranța alimentării cu energie, în măsura în care o astfel de legislație nu este proporțională cu obiectivul urmărit”, potrivit Mediafax.

Mai mult, CJUE a considerat că modul de interpretare al ANRE a avut efectul de a lipsi producătorii români de energie electrică care au obținut licențe de trading în alte state membre, ale căror piețe de energie electrică au o funcționare cuplată cu cea din România, de posibilitatea de a tranzacționa bilateral energia electrică și, dacă este cazul, de a o exporta direct pe aceste piețe.

Hidroelectrica reamintește faptul că prin Legea 123/2012 producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe OPCOM, fiind astfel interzise de facto exporturile de energie. Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă, în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică.

Decizia CJUE, luată în 17 septembrie, va fi remisă Tribunalului București, acesta urmând să ia decizia finală în litigiul dintre Hidroelectrica și ANRE ce se desfășoară în România.

XS
SM
MD
LG