Linkuri accesibilitate

Hidroelectrica | Val de reclamații după ce compania de stat a intrat pe piața liberă a energiei


Societatea de stat Hidroelectrica are cea mai bună ofertă de preț în domeniul casnic pentru energie electrică. Unii clienți se plâng însă că semnarea contractului de furnizare a durat luni de zile sau că nu-și primesc facturile. Compania dă asigurări că deficiențele sunt în curs de rezolvare.

După ce au tot crescut prețurile la energie electrică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi îndemna săptămâna trecută pe consumatori să încheie contracte în piața liberă, unde prețurile sunt mai mici.

„Mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă. Nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă - şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ - este compania noastră, Hidroelectrica. Faceţi contracte!', a îndemnat oficialul.

Piața de energie s-a liberalizat anul acesta în mod haotic.

Comparatorul de prețuri de pe site-ul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată de luni bune că Hidroelectrica are cea mai bună ofertă pentru consumul casnic.

Societatea este una de stat. Acționari: Ministerul Energiei (80%) și Fondul Proprietatea.

E o companie istoric specializată în producția de energie electrică. La sfârșitul anului 2020, avea în exploatare 209 centrale hidroelectrice, dar își diversifica portofoliul și în domeniul parcurilor eoliene sau fotovoltaice.

Societatea a înregistrat la sfârșitul anului 2020 un profit de 1,45 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 3,84 miliarde de lei.

Furnizarea către o masă mare de clienți casnici e o latură nouă a companiei, iar intrarea pe acest segment pare făcută în urma presiunilor ministrului Energiei, Virgil Popescu.

În iulie 2020, într-o emisiune la Digi24, acesta se arăta dezamăgit că societățile de stat Hidroelectrica și Romgaz nu intră pe piaţa de furnizare către clienţii casnici. El a avertizat că va lua măsuri în cazul în care nu se va schimba nimic în politica lor comercială.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere şi vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat şi vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţi casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obişnuit de ani şi ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piaţa de furnizare către clienţi casnici”, declara Virgil Popescu.

Tot în iulie 2020, oficialul afirma că Hidroelectrica ar avea doar trei oameni la vânzări.

Liberalizarea completă a pieței de energie, la 1 ianuarie 2021, a adus un val „peste așteptări” de potențiali clienți către Hidroelectrica, au transmis reprezentanții companiei către Europa Liberă. Așa au apărut și multe probleme.

Insistența care ajută să devii client

În luna februarie 2021, convins de prețul mic oferit de Hidroelectrica, Ionuț Prigore a trimis pe e-mail toate actele necesare semnării contractului de furnizare. A făcut acest lucru pentru trei spații din Brașov. Primirea documentelor i-a fost confirmată cu un răspuns automat.

„Am așteptat ca un copil cuminte, că am zis că mă anunță. A trecut o lună și a mai trecut una și nu m-a anunțat nimeni nimic,” își amintește Ionuț Prigore.

În luna aprilie a decis să sune la call-center. Operatorul, în primă fază, nu a găsit nimic în sistem. După insistențe și alte aproximativ zece minute de așteptare, reprezentantul Hidroelectrica a reușit să dea de urma actelor.

În maxim două zile de la conversația telefoică, Ionuț Prigore spune că a primit mesaje că solicitările urmează să fie procesate. A așteptat din nou. Din ce își amintește, doar în iunie i-au venit contractele pentru semnare, iar client Hidroelectrica a devenit de la 1 august, deci la aproape șase luni de când a început demersurile.

Între timp îmi veneau facturile de la Electrica (vechiul furnizor – n.red). Nu înțelegeam când o să se întâmple momentul acela când se face transferul”, spune bărbatul.

Experiența sa este similară cu altele relatate de zeci de persoane pe un grup de Facebook dedicat clienților Hidroelectrica și inclusiv în comentariile de pe contul oficial al companiei.

Comentariu despre contractul cu Hidroelectrica
Comentariu despre contractul cu Hidroelectrica

Prin situația relatată de Ionuț Prigore a trecut inclusiv reporterul Europa Liberă. În cazul său, finalul a fost diferit. Deși avea confirmarea recepționării documentelor trimise de două ori (în ianuarie și în martie), în urma sesizărilor telefonice sau pe pagina de Facebook a companiei, nimic nu s-a mai întâmplat.

Unii dintre cei care au devenit totuși clienți Hidroelectrica se plâng on-line că nu și-au primit facturile, chiar de luni bune. Nu este cazul însă lui Ionuț Prigore, care spune că deja le are.

Lipsa facturilor a devenit pe Facebook și motiv de consultare populară.

Postare într-un grup de Facebook
Postare într-un grup de Facebook

Hidroelectrica lucrează și mulțumește pentru răbdare


Reprezentanții Hidroelectrică subliniază că întârzieri în contractare și facturare au fost în cazul tuturor furnizorilor, „volumul de muncă depășind în foarte scurt timp capacitatea tehnică a oricărui operator”.

Ei arată că procesul de migrare presupune cooperare între mai multe entități: noul furnizor, vechiul furnizor, operatorul de distribuție.

„Sincopele în comunicare și, de multe ori, tergiversarea intenționată a transmiterii documentațiilor de către unii operatori, au condus la întârzieri în procesare și contractare, peste termenul legal, sau efectiv la blocaje”, explică Hidroelectrica.

Întârzierile în emiterea facturilor către consumatori au fost generate de schimbări în sistemele informatice.

Hidroelectrica estimează că „în cel mai scurt timp va reuși eliminarea inconvenientelor și rezolvarea operativă a reclamațiilor primite”. În răspunsul biroului de presă e menționat că se investesc aproximativ 20 de milioane de lei pentru digitalizarea procesului de contractare și facturare.

Pentru a depăși vârful de cereri din ianuarie și februarie, societatea de stat a folosit circa 120 de salariți pentru relații clienți. Acum contractarea ar fi automatizată.

Nu în ultimul rând, câteva informații critice apărute în ultima perioadă în spațiul public la adresa unor servicii ale companiei sunt catalogate drept „tendențioase” și „parte a unei campanii de denigrare”, deoarece Hidroelectrica ar deranja „interesele anumitor grupuri” pentru că oferă cele mai mici prețuri de pe piață.

Compania anunță că a fost sancționată pentru întârzieri în contractare în 31 de cazuri, amenzile fiind achitate.

Turnul din București în care se află și sediul Hidroelectrica
Turnul din București în care se află și sediul Hidroelectrica

Sesizări la ANRE


Nagy-Bege Zoltán e vicepreședintele ANRE, autoritatea către poate amenda companiile din domeniul energiei și căreia consumatorii se pot adresa cu sesizări.

El spune că toți marii furnizori au fost controlați și amendați, inclusiv cu valoarea maximă de 400.000 de lei, pentru diverse probleme în privința trecerii la piața concurențială.

Cele mai multe plângeri primite de ANRE erau, până în 26 august 2021, pentru compania Enel - peste 1.800 de reclamații.

La adresa Hidroelectrica ar fi aproximativ 1.100.

Totalul sesizărilor a ajuns la 11.000 în opt luni, deja peste volumul de petiții înregistrate pe întreg anul 2020.

Nagy-Bege Zoltán, vicepreședinte ANRE
Nagy-Bege Zoltán, vicepreședinte ANRE

Nagy-Bege Zoltán spune că cifrele acestea ar trebui puse în balanță și cu numărul de clienți care au trecut în piața concurențială: 5 milioane de consumatori. Alți 3,9 milioane de clienți încă nu au făcut acest lucru, potrivit vicepreședintelui ANRE.

Despre Hidroelectrica reprezentantul autorității crede că „nu aveau nici personal, nici experiență, nici expertiză și nici mijloacele tehnice pentru a prelucra un asemenea volum de solicitări de contractare din partea clienților casnici.”

Hidroelectrica lucra înainte mai ales pe piețele angro, spre deosbire de companiile private care aveau deja un portofoliu important de clienți casnici.

Tot în privința Hidroelectrica, Nagy-Bege Zoltán este de părere că „probabil că au fost forțați să accepte asemenea solicitări și să intre și pe acest segment”.

XS
SM
MD
LG