Linkuri accesibilitate

79 de ani de la prima bombă atomică lansată de omenire. Cum arată astăzi orașul Hiroshima

La ceea ce avea să devină finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Hiroshima (Japonia) a fost primul oraș din istorie atacat cu o bombă nucleară. Statele Unite ale Americii au decis detonarea bombei atomice pentru a pune capăt conflagrației. Cu războiul încheiat în Europa, japonezii nu voiau să capituleze în zona Pacificului.

Pe 9 august 1945, americanii au lansat a doua bombă atomică, de această dată asupra orașului Nagasaki, unde se estimează că au fost uciși 80.000 de oameni.

Pe 2 septembrie 1945, Japonia a capitulat.

Orașul Hiroshima a fost reconstruit complet de atunci, iar pe locul unde a căzut bomba atomică a fost construit Memorialul Păcii de la Hiroshima, care cuprinde un muzeu și mai multe monumente dedicate victimelor care au pierit în urma exploziei bombei atomice.

În 1996, ansamblul de monumente de la Hiroshima a devenit parte din UNESCO. Anual orașul e vizitat anual de milioane de turiști.

Europa Liberă vă prezintă imagini cu Hiroshima imediat după explozie și imagini din 2024.


16x9 Image

Andreea Ofițeru

Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG