Linkuri accesibilitate

Înalta Curte contestă la CCR modificările „Predoiu” adoptate de Parlament la Codurile Penale


Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (foto), a declarat săptămâna trecută în Parlament că proiectul fără prag la abuz în serviciu nu intră în contradicție cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (foto), a declarat săptămâna trecută în Parlament că proiectul fără prag la abuz în serviciu nu intră în contradicție cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marți să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la modificările adoptate săptămâna trecută de Parlament la Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, potrivit unui comunicat al instituției.

ICCJ reclamă două aspecte de neconstituționalitate la proiectul de lege privind modificarea Codului Penal și alte cinci la Codul de Procedură Penală.

Principalele probleme ridicate de ÎCCJ se referă la nerespectarea deciziilor anterioare ale CCR privind pragul la abuzul în serviciu și la neglijența în serviciu, reintroducerea serviciilor secrete în procesele penale și modificarea potrivit căreia avocații apărării pot să nu aibă acces la informațiile clasificate din dosar.

În ceea ce privește pragul, judecătorii CCR au decis în trecut că stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu este obligatorie.

Cu toate acestea, Camera Deputaților a adoptat pe 5 aprilie propunerea de modificare fără pragul la abuz în serviciu, așa cum propusese Ministerul Justiției în forma inițială, după ce Senatul României a votat un prag de 250.000 de lei.

Ulterior, în urma contestării de către societatea civilă, Ministerul Justiției a propus un prag mult mai mic, de 9.000 de lei, însă deputații nu au mai ținut cont de propunere și au votat-o în forma transmis de minister la Parlament.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG