Linkuri accesibilitate

Șefa ICR Londra, Catinca Nistor, demisă de președintele Institutului Cultural Român


Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a declarat, joi, pentru News.ro, că a propus revocarea din funcţie a directorului ICR de la Londra, Catinca Nistor.

Anunțul a fost făcut de șeful ICR după ce ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus că „o demisie a doamnei director Catinca Nistor este un act firesc".

De numele Catincăi Maria Nistor se leagă mai multe scandaluri.

Ea fost criticată pentru felul în care a promovat cultura română, din poziția de șefă a ICR Londra, după un spectacol de 1 martie a cărui selecție repertorială a fost considerată îndoielnică de criticii săi. De asemenea, ea însăși s-a produs într-un moment artistic considerat, de asemenea îndoielnic.

Catinca Nistor a fsot propusă de PSD la șefia ICR Londra, în aprilie 2022. La audierea ei, parlamentarii opoziției au atras atenția că nu are pregătirea necesară pentru un post de o asemenea anvergură în promovarea culturii române.

„Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul 2023”, spunea USR la momentul audierii sale.

Numită la conducerea ICR Londra, Catinca Nistor a refuzat locuința de serviciu în care au stat și predecesorii săi, optând pentru un apartament, în care locuiește și în prezent, pentru care statul român plătește o chirie lunară de 6.500 de lire.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG