Linkuri accesibilitate

“Ierusalime, de-ai ști cele ce sunt spre pacea ta!” (Lc. 19, 41-42)


Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a explicat imperturbabil, marți 22 ianuarie, la Bruxelles, în fața Comitetului pentru afacerile externe din Parlamentul European, după ce a fost interpelat de europarlamentarul Cristian Preda (PPE), că România nu intenționează câtuși de puțin să-și mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

După decizia luată de președintele SUA Donald Trump, a spus Meleșcanu, România a vrut doar să evalueze, să analizeze – a insistat el – ce ar implica pe plan juridic o asemenea decizie și care ar fi urmările ei juridice.

Desigur, a recunoscut Meleșcanu, o eventuală decizie de a muta ambasada ar încălca toate rezoluțiile ONU de până acum, ar ignora poziția comună a Uniunii Europene și ar face caduc planul, aprobat internațional, de a ajunge la soluția a două state: Israel-Palestina.

Cele anunțate ferm de Meleșcanu la Bruxelles năruie așadar cu totul eforturile recente ale cuplului Dragnea-Dăncilă de a menține iluzia unei posibile mutări a ambasadei, încălcând astfel poziția comună europeană. Tot acel du-te-vino al Vioricăi Dăncilă în Israel, ocheadele aruncate lui Netanyahu, acele „yes”-uri complice par acum să nu fi fost mai mult decât târguieli mincinoase de talcioc oriental.

Să fie oare pentru că anticipa o asemenea întrebare că Meleșcanu s-a prezentat din start, în fața europarlamentarilor, într-un mod neobișnuit? De la primele cuvinte el a spus: “reprezint ALDE, un partid mic (junior partner) din coaliția de guvernământ”... Nu interesa pe nimeni că el vine din ALDE, el era acolo din partea guvernului României, iar nu ca membru ALDE. Când vin să-și reprezinte țara, miniștrii din guvernele de coaliție nu încep niciodată prin a spune din ce partid vin. Lucrul e total irelevant, Meleșcanu e ministrul de externe al României – punct. Relațiile dintre partide țin de bucătăria de acasă.

Delimitându-se însă net ca ALDE, Meleșcanu pare să fi vrut să zică: Ierusalimul e problema lor, în PSD, nu a noastră. Poate Viorica să dea ochii peste cap cum poftește, ministrul de externe a anunțat, iată, că România va respecta poziția comună a UE. “Ierusalime, de-ai ști cele ce sunt spre pacea ta!”

XS
SM
MD
LG