Linkuri accesibilitate

Iese Marea Britanie din UE săptămâna viitoare? Ce se mai poate negocia.


Romania - Brexit, o poveste fără sfârșit, desen de Dan Perjovschi
Romania - Brexit, o poveste fără sfârșit, desen de Dan Perjovschi

Liderii guvernului de la Londra vor să nu mai prelungească agonia și să încheie socotelile cu UE înainte de europarlamentare.Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, s-a declarat duminică deschis pentru o modificare rapidă a documentului care va regla relațiile dintre UE şi Marea Britanie.

Michel Barnier a explicat că textul de 26 de pagini care definește relațiile post-Brexit poate fi îmbunătățit și că „acesta este singurul lucru negociabil”. Totul depinde însă de Theresa May şi de Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de opoziție.

Între cele două părți, guvern și opoziție există o diferență mare de vederi. Corbyn și laburiștii și-ar dori rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE. Această idee depășeșete „linia roşie” impusă la începutul negocierilor de Theresa May, care ar vrea ca Marea Britanie să poată să îşi stabilească singură tarifele vamale. Apoi, mulți parlamentari laburiști au insistat pentru un al doilea referendum, idee pe care prim-ministra May o consideră „o ameninţare” pentru democraţia britanică.

Șefa Camerei Comunelor, conservatoarea Andrea Jacqueline Leadsom a subliniat duminică după-amiază că o nerezolvare a Brexit-ului până la sfârșitul săptămânii viitoare nu va duce la o situație atât de „sumbră” pe cât o văd unii. Leadson a mai spus că ar fi „total inacceptabil” ca Brexit-ul să nu aibă loc înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Data ieşirii efective a Regatului Unit din UE, stabilită iniţial pentru 29 martie 2019, a fost amânată pentru vineri, 12 aprilie dacă deputaţii britanici nu aprobă acordul de retragere.

Acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE are 600 de pagini şi ''nu va exista un altul'', a precizat astăzi Michel Barnier, care este negociatorul UE în acest dosar, subliniind că nu este de acord cu nicio renegociere a acestui document.

Premierul britanic Theresa May a cerut vineri amânarea Brexitului până la 30 iunie 2019, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat, la rândul lui, o amânare "flexibilă" de până la 12 luni.

Ieșirea Regatului Unit din UE după alegerile europene prevăzute să aibă loc între 23 şi 26 mai este, totuși, inconfortabilă pentru celealte state comunitare. Dacă Brexit-ul nu are loc până la scrutinul europarlamentar, Marea Britanie ar fi obligată să participe la scrutinul pentru Parlamentul European, numai că cele 73 de locuri care îi reveneau până acum au fost deja redistribuite celorlalte state.

XS
SM
MD
LG