Linkuri accesibilitate

Ieșire din impas. Șefii serviciilor de informații ale SUA se întâlnesc cu echipa Biden


Anunțul, citat de Washington Post, reprezintă finalul a ceea ce mai mulți foști și actuali oficiali americani au numit un impas care subminează transferul de putere către câștigătorul alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie.

Biden se va întâlni cu șefii NSA (National Security Agency), DIA (Defense Intelligence Agency) și ai altor servicii secrete din subordinea Pentagonului, la sediile acestora.

Departamentul Apărării și secretarul pentru Apărare Christopher Miller au negat că Pentagonul a opus rezistență în a da acces echipei Biden la agențiile din subordine, pentru informații legate de bugete și operațiuni.

Declarațiile au venit la o zi după ce Washington Post a arătat că Pentagonul ar fi refuzat să aibă întâlniri legate de tranziția de putere de la administrația Trump către cea condusă de Joe Biden. Echipa președintelui ales nu avusese, până vineri, nicio astfel de întâlnire cu agențiile secrete militare.

Spre deosebire de acestea, oficialii echipei Biden au avut întâlniri cu oficialii CIA sau ai Biroului Directorului Comunității Naționale de Informații.

Explicația oferită pe surse de Pentagon, scrie Washington Post, este că echipa lui Biden nu ar fi respectat procedurile pentru cererile de întâlnire.

„Când cererile au ajuns la Departamentul Apărării, ele au fost aprobate, programate și vor avea loc săptămâna viitoare. Nu au fost respinse. Nu au fost refuzate. Pur și simplu au fost direcționate să urmeze procedura stabilită”, a spus un oficial militar.

Acest nou impas al tranziției de putere a venit în plus față de refuzul lui Donald Trump de a recunoaște înfrângerea la alegerile din 4 noiembrie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG