Linkuri accesibilitate

Ieșire din impas: SUA și Rusia ar putea merge înainte fără China, în tratatul de control al armelor nucleare


Modul actual de control al armamentelor nucleare este „profund disfuncțional” și ignoră cea mai mare amenințare - arsenalul nuclear secret al Chinei.
Modul actual de control al armamentelor nucleare este „profund disfuncțional” și ignoră cea mai mare amenințare - arsenalul nuclear secret al Chinei.

SUA iau în considerare prelungirea tratatului New Start, de control al armelor nucleare, fără a se mai crampona de atragerea imediată a Chinei în acest acord, dar doar dacă Rusia este de acord să își supună controlului și armele nucleare neacoperite de regulile actuale.

O ieșire din impasul negocierilor dintre Rusia și Statele Unite, în legătură cu un nou acord de control al armelor nucleare, s-a conturat în urma unei runde de negocieri care s-a încheiat marți la Viena. Partea americană este de acord să prelungească tratatul New Start cu Rusia, dacă Moscova este de acord să își supună controlului și arme care nu sunt acoperite acum de tratat și să respecte reguli de transparență sporită, a explicat emisarul special american Marshall Billingslea, într-o teleconferință de presă.

Până acum, SUA și-au condiționat intrarea într-un nou acord de control al armelor nucleare alături de Rusia, doar dacă la acest acord ar participa și China, pe care Washingtonul o acuză că dezvoltă în secret, fără niciun control sau transparență, un arsenal nuclear de proporții. China a refuzat până acum să participe la discuții. Blocajul negocierilor risca să depășească termenul de expirare al tratatului New Start, din februarie 2021, lucru care ar însemna că SUA și Rusia nu s-ar mai supune regulilor privind dezvoltarea și controlul arsenalelor nucleare, lucru considerat de către experți ca fiind periculos și putând declanșa o nouă cursă a înarmării nucleare.

Acum, într-o turnură spre ieșirea din impas, SUA s-au declarat dispuse să negocieze cu Rusia o prelungire a acordului New Start, dar cu niște condiții mai riguroase de control și în așa fel încât să lase deschisă poarta pentru aderarea ulterioară a Chinei la acest tratat.

Nu sugerăm să schimbăm tratatul New Start, pentru a include China, ci vrem să contemplăm prelungirea tratatului New Start. Dar o astfel de prelungire va avea loc doar dacă ajungem la niște înțelegeri care să adreseze îngrijorările serioase pe care le avem, legate de acumularea Rusiei de capabilități fără restricții. Armele lor nucleare cu rază foarte scurtă și medie de acțiune și altele”, a explicat Marshall Billingslea, negociatorul american pe acest subiect.

Acum, „mingea este în terenul Rusiei”, a spus oficialul american, iar SUA așteapte reacția Kremlinului, dacă acceptă condițiile solicitate de Washington sau nu.

Vom creiona acordul cu rușii, apoi vom continua să ne asigurăm că lumea pune presiune pe China, pentru a-și opri comportamentul ascuns și să adere. SUA și Rusia sunt două mari puteri, nu vom permite Chinei să aibă un drept de veto asupra relației noastre cu Rusia. Intenționăm să negociem și cu chinezii, atunci când ei vor fi pregătiți. Iar când cele două drumuri se vor întâlni, în forma unui acord trilateral”, a mai spus Marshall Billingslea.

Emisarul american pentru negocierea unui nou acord de control al armelor nucleare nu a dat prea multe detalii despre cum ar trebui să arate acest nou acord cu rușii, însă a explicat că el trebuie să acopere neapărat toate armele nucleare ale Rusiei, precum și să permită reguli de inspecție și de schimb de date mai riguroase, pentru că sub prevederile actuale ale New Start, ele nu sunt de mare folos pentru SUA și nu permit un control real al armelor.

Noi, SUA, am fost clari și am spus că New Start este un acord profund defectuos, negociat sub administrația Obama-Biden. Are deficiențe semnificative de verificare și nu face nimic să adreseze cea mai iminentă problemă a acestei decade, care este acumularea nucleară secretă a Chinei”, a spus Billingslea.

Billingslea a mai explicat că acordul cu Rusia ar putea fi sub forma unui acord politic între președinții Trump și Putin.

Dacă reușim să rezolvăm problemele care țin de verificare și dacă reușim să ajungem la un astfel de acord politic, suntem dispuși să îi propunem președintelui Trump ca New Start să fie prelungit pentru o perioadă. Nu vom negocia un alt tratat bilateral, următorul tratat trebuie să fie multilateral și să includă China, iar cadrul pe care îl articulăm acum cu Rusia va fi cel cu care vom merge înainte și la care China este așteptată să adere”, a spus Marshall Billingslea.

În ce privește pericolul reprezentat de arsenalul nuclear al Chinei, despre care nu se cunosc prea multe date, Billingslea a spus că Beijingul încearcă să convingă lumea că are dezvoltate doar câteva sute de arme nucleare.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este de ce nu recunosc câte arme nucleare au și mai ales câte dezvoltă? Vă dau un singur exemplu despre cât de alarmant este comportamentul Chinei. Anul trecut, în 2019, China a lansat peste 200 de rachete balistice. Este mai mult decât restul țărilor la un loc”, a spus oficialul american.

Întrebat cum vor proceda Statele Unite dacă totuși China refuză în continuare să adere la o înțelegere trilaterală cu SUA și Rusia în acest domeniu, Billingslea a spus că „până la urmă, nimeni nu poate forța China să semneze ceva”, dar că e de părere că „va fi în interesul Chinei să adere la viitorul acord, pentru că vor avea multe avantaje”.

Ca un semn de bun augur, oficialul american a ținut să remarce anecdotic că marea ursoaică panda care trăiește în grădina zoologică din Washington este gravidă și urmează să nască și că, deci, lucrurile s-ar putea schimba: „Poate că este un punct luminos în relația cu SUA. Ar fi minunat să mai urmeze și alt punct luminos în negocierile pe controlul armamentului nuclear, cu Partidul Comunist Chinez”.

Negocierile pentru controlul armelor nucleare, sub deadline

Reluarea discuțiilor cu Rusia, precum și lipsa Chinei de la ele, fac parte dintr-un efort major al Casei Albe de a obține un nou acord, care să înlocuiască New START, o piesă fundamentală pentru controlul armamentelor, care expiră în februarie 2021.

Chiar dacă discuțiile au fost reluate, abordarea de la Washington a ridicat semne de întrebare până acum, în special în legătură cu insistența de a implica China în negocieri mai largi cu Rusia, în vederea limitării arsenalului nuclear al celor trei țări. De mai mult de un an, acesta este scopul președintelui SUA, Donald Trump – un acord în trei, pe armamentul nuclear.

Casa Albă, care s-a retras deja din alte tratate de control al armamentelor, acuzând Moscova că le-a încălcat și că profită de ele mai mult decât o fac SUA, vrea ca Beijingul să vină alături de SUA și Rusia, într-un tratat care să înlocuiască New START, intrat în vigoare în 2010 și care limitează numărul focoaselor nucleare operaționalizate la 1.550 pentru fiecare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG