Linkuri accesibilitate

Igor Dodon ar vrea ca Republica Moldova să treacă la un sistem semiprezidențial sau prezidențial


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

Igor Dodon crede că Republica Moldova ar trebui să treacă la un regim prezidențial sau semiprezidențial, pe motiv că prin prerogativele extinse astfel dobândite președintele ar putea interveni mai eficient în lupta împotriva corupției și a oligarhiei.

„În Republica Moldova ar fi bine să fie o formă semi-prezidențială sau chiar prezidențială” de organizare statală, a declarat președintele Igor Dodon într-un interviu acordat Europei libere.

„În statele parlamentare în tranziție, oligarhia are mai multe șanse”, mai ales când vine vorba de „cumpărarea și vinderea deputaților”, a spus Igor Dodon.

El nu a precizat dacă va mai candida sau nu pentru un nou mandat, afirmând că decizia sa va fi anunțată cel târziu săptămâna viitoare. El a spus că, dacă va avea un al doilea mandat, prioritatea sa și a Partidului Socialiștilor va fi dizolvarea actualului parlament și organizarea de alegeri anticipate.

„Unica soluție este ca acest parlament să fie dizolvat”, a spus Dodon în interviul cu Europa Liberă. „Totul va depinde de PSRM si Dodon și de PAS și Maia Sandu”, crede președintele Dodon.

XS
SM
MD
LG