Linkuri accesibilitate

Jurnalistul belarus Ihar Losik a încercat să se sinucidă în închisoare


Jurnalistul Ihar Losik se află în închisoare din decembrie 2021.
Jurnalistul Ihar Losik se află în închisoare din decembrie 2021.

Jurnalistul Europa Liberă Belarus, Ihar Losik, a încercat să se sinucidă în închisoare, afirmă sursele organizației pentru drepturile omului Vyasna.

Losik a fost dus la infirmerie după ce a fost găsit plin de tăieturi pe brațe și pe gât. Reprezentanții Vyasna spun că Losik a fost salvat de la ceea ce pare să fi fost o încercare de sinucidere. Nu se știe încă starea jurnalistului.

Losik a fost condamnat la 15 ani în închisoare în decembrie 2021, sub acuzații care rămân neclare. Jurnalistul spune că procesul regimului belarus împotriva sa este motivat politic.

Soția sa, Darya Losik, a fost condamnată în ianuarie la doi ani în închisoare pentru facilitarea activităților extremiste.

„Justiție batjocorită”: Soția unui blogger arestat în Belarus cere eliberarea sa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Ihar Losik a ajutat la transformarea canalului Telegram Belamova în al doilea cel mai citit canal din țară. Cea mai citită aplicație Telegram este Nexta Live, al cărei principal autor a fost Roman Protasevici, pentru care Lukașenko a deturnat, pe 23 mai, un avion de linie al unei companii străine, care mergea la Vilnius, doar ca să-l poată aresta pe tânărul jurnalist.

Fost bursier al Europei Libere, Losik, 29 de ani, era consultant al serviciului belarus al Europei Libere.

În iunie 2020, poliția i-a percheziționat casa în care locuia cu părinții și l-a arestat.

Acuzat inițial de încălcarea ordinii publice, Losik a fost ulterior acuzat de incitare la ură socială. În aprilie 2021, în timp ce se afla în detenție, a încercat să-și taie venele și a intrat în greva foamei. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Într-o mărturisire video, înregistrată înainte de condamnarea lui Losik, soția sa Daria, cu care Ihar are o fiică de 2 ani, l-a criticat pe Lukașenko.

„Este interesant că, în timp ce se presupune că lupți împotriva unor astfel de amenințări teribile, nu ai curaj să te întâlnești cu o fată obișnuită, o soție și o mamă iubitoare”, a spus ea. „Cum vei trăi, să-ți îmbrățișezi copiii, pe cei apropiați, știind ce ai făcut astăzi?”

XS
SM
MD
LG