Linkuri accesibilitate

IICCMER cere PSD sancționarea primarului care-l elogiază pe Ceaușescu


Primarul PSD din Bârnova, Iași, Mihai Bălan
Primarul PSD din Bârnova, Iași, Mihai Bălan

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu făcută de primarul PSD din Bârnova, județul Iași, Mihai Bălan, într-o postare făcută pe pagina de Facebook a localității.

„Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente”, spune IICCMER care amintește că regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat.

„Este de nepermis ca la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România reprezentanți ai unor formațiuni politice să încerce să denatureze istoria, să alimenteze falsuri istorice și să păteze, prin afirmațiile făcute în spațiul public, memoria celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de reacții, precum cele ale reprezentantului PSD, sunt o ofensă adusă memoriei celor care au luptat, uneori cu prețul vieții, pentru apărarea valorilor democratice și a statului de drept. De asemenea, astfel de atitudini sunt o piedică majoră în fața progreselor făcute de statul român în ultimele decenii pentru ca acest capitol sumbru din istoria României să nu se mai repete. Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, îi solicităm pe această cale domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar al PSD, să ia măsuri urgente și ferme în vederea sancționării domnului Mihai Bălan”, spune IICCMER într-un comunicat dat publicității vineri.

Ce a scris primarul PSD

„100 de ani de cand s-a nascut, si 29 de ani de cand v-ati bucurat ca a fost, de catre straini, asasinat! Odata cu el, in ZI Sfanta de Craciun a anului 1989, a fost impuscat intregul popor roman (numa' ca acesta nici acum nu intelege!).

Aprindeti-i o lumanare, macar! V-a facut scoli, spitale, sosele, metrou, locuinte, uzine, universitati, teatre, centre de cultura, hidrocentrale, gari, aeroporturi etc!

ACESTA ESTE CEL CARE...V-A FACUT OAMENI MARI:” - scrie primarul din Bârnova pe pagina „Ești din Barnova dacă...”. Iar pentru conformitate atașează un tablou al fostului dictator cu un tricolor agățat în ramă.

Postarea a fost ștearsă.

XS
SM
MD
LG