Linkuri accesibilitate

IICCMER condamnă folosirea numelui lui Gheorghiu-Dej pentru o terasă a Domeniului Știrbey


Gheorghe Gheorghiu-Dej, imagine de arhivă din 1961

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și-a manifestat dezaprobarea privind decizia de a folosi numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru denumirea unei terase de pe Domeniul Știrbei.

„A ignora crimele și abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate față de memoria celor care au suferit direct și indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial", subliniază institutul, într-un comunicat de presă.

Gheorghiu-Dej, primul conducător al României comuniste din 1947 până în 1965, este amintit pentru epurările sângeroase și condamnările politice ce au dus la moartea a numeroase persoane în închisori și lagăre de muncă forțată în timpul perioadei în care a condus țara cu o mână forte.

„Reamintim că Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România și în schimbările dramatice care au afectat țara din punct de vedere politic, economic, social și cultural. De numele fostului dictator se leagă desființarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroși cetățeni nevinovați au ajuns în închisori și lagăre, procesul de colectivizare forțată a agriculturii ș.a", arată IICCMER.

Decizia administratorii Domeniul Știrbei de numire a unei terase după fostul lider comunist este caracterizată de IICCMR drept „totalmente inadecvată", iar institutul „solicită schimbarea de urgență a acestei denumiri".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG