Linkuri accesibilitate

Șeful unei companii de securitate cibernetică din Rusia, condamnat la 14 ani de închisoare într-un dosar cu probe secretizate


Fondatorul Group-IB, Ilia Sacikov (foto arhivă)

Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Ilia Sacikov (37 de ani), directorul unei importante companii rusești de securitate cibernetică, la 14 ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Instanța a pronunțat verdictul și sentința la 26 iulie, fără a oferi detalii despre caz.

Nu este clar de ce anume a fost acuzat Ilia Sacikov, deoarece procesul s-a desfășurat cu ușile închise. Instanța a declarat că probele din acest dosar sunt secrete.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru Sacikov, care este fondatorul Group-IB, cunoscut în prezent sub numele de F.A.C.T.T., o companie cunoscută pentru activitatea sa de urmărire a hackerilor și de combatere a furturilor și a criminalității informatice.

El face parte dintr-un grup de persoane proeminente, inclusiv oameni de știință și oficiali din domeniul securității cibernetice, care au fost arestate în Rusia sub acuzația de trădare în ultimii ani.

Moscova s-a confruntat cu numeroase acuzații că s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice asupra țărilor occidentale - pe care le-a negat în mod constant.

Anchetatorii au declarat că Sacikov era suspectat că a transmis informații secrete către o țară străină. Oficialii nu au oferit alte detalii.

Sacikov a fost arestat și inculpat după ce poliția a percheziționat birourile companiei sale din Moscova în septembrie 2021. El neagă toate acuzațiile.

Luna trecută, un director executiv de la F.A.C.T.T., Nikita Kislițin, a fost arestat în Kazahstan la cererea Statelor Unite, unde este căutat pentru că ar fi cumpărat date personale obținute prin piratarea în 2012 a Formspring, un site de socializare, acum dispărut, care permitea utilizatorilor să primească răspunsuri la întrebări.

La sfârșitul lunii iunie, tribunalul districtual Tver din Moscova a declarat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Kislițin în legătură cu o anchetă privind accesul ilegal la date informatice în Rusia, adăugând că va fi trimisă o cerere legală către Kazahstan pentru extrădarea lui Kislițin în Rusia.

Unul dintre cunoscuții lui Kislițin și creierul hackerilor care au piratat companiile americane, Evgheni Nikulin, a fost extrădat în Statele Unite din Republica Cehă în 2018 și condamnat la peste șapte ani de închisoare. El a fost eliberat la începutul acestui an și deportat înapoi în Rusia.

Group-IB, fondată în 2003, a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce infracțiunile cibernetice au crescut la nivel global.

În afară de Moscova, compania are birouri în Singapore, Londra, New York și Dubai.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG