Linkuri accesibilitate

Imagini din satelit arată că mercenarii Wagner pleacă din Belarus


Mai multe fotografii din satelit obținute de Europa Liberă arată că tabăra Wagner din satul Tsel are mult mai puține corturi în 23 august comparativ cu 1 august 2023.

Imagini din satelit de la serviciul Planet Labs, obținute în exclusivitate de Europa Liberă, arată că tabăra Wagner din satul Tsel, lângă Osipovichi/Belarus, a fost în mare parte demolată. Jurnaliștii de la Europa Liberă au calculat că o treime din toate corturile au fost deja îndepărtate.

O fotografie din satelit din 23 august 2023 arată că în tabăra din partea de nord a bazei militare nu mai sunt decât aproximativ 65 de corturi. La începutul lunii august, în zonă erau cel puțin 129, relevă imaginile din satelit realizate de Planet Labs.

Din tabăra din partea de vest a bazei militare au fost demontate aproximativ 27, în condițiile în care anterior erau aproximativ 64.

De asemenea, din partea centrală a taberei lipsesc aproximativ nouă corturi din aproximativ 80, au mai descoperit jurnaliștii Europei Libere.

Astfel, din 273 de corturi în care stăteau soldații la începutul acestei luni, aproximativ 101 au fost demontate.

Cum fiecare dintre corturi poate găzdui aproximativ 20 de soldați, asta înseamnă că aproximativ 2.020 de soldați Wagner puteau părăsi tabăra militară din satul Tsel.

În total, în acea tabără erau aproximativ 5.000 de soldați.

Imagini din satelit surprinse pe 23 august (stânga), respectiv 1 august 2023. Mai multe dintre așezările mercenarilor Wagner au dispărut.
Imagini din satelit surprinse pe 23 august (stânga), respectiv 1 august 2023. Mai multe dintre așezările mercenarilor Wagner au dispărut.

Weekendul trecut, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că intenționează să efectueze exerciții militare cu o brigadă de artilerie pe Repishcha, care implica instructori de la Wagner. În manevre urmau să fie implicate și dronele.

În ultimele zile, Wagner a publicat un videoclip cu ceea ce a numit „construirea taberei sale fortificate într-o pădure”. În imagini, șanțurile apar echipate cu dispozitive de încălzire pentru utilizare pe timp de iarnă.

Europa Liberă nu a putut verifica sursa care a publicat filmarea.

Evgheni Prigojin a postat luna trecută un videoclip în care părea să fie în Belarus și în care spunea că luptătorii lui vor ajuta la transformarea armatei țării în a doua cea mai bună din lume.

Evgheni Prigojin se afla pe lista celor zece pasageri din avionul prăbușit în apropiere de Moscova.

Presa din Rusia a titrat că șeful Wagner ar fi fost în avion. Moscow Times scrie că telefonul lui Evgheni Prigojin a fost găsit la locul prăbușirii avionului, citând o sursă din cadrul grupului Wagner care a făcut declarații pentru Al Jazeera.

Sursa citată a spus că, deocamdată, corpul lui Prigojin nu a fost identificat printre rămășițele găsite la locul prăbușirii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG