Linkuri accesibilitate

Arestări în Bulgaria după ce 18 imigranți au fost găsiți morți într-un camion abandonat


Polițiștii bulgari supraveghează locul unde a fost găsit un camion abandonat în care se aflau cadavrele a 18 imigranți.
Polițiștii bulgari supraveghează locul unde a fost găsit un camion abandonat în care se aflau cadavrele a 18 imigranți.

Șapte persoane au fost arestate în Bulgaria la o zi după ce cadavrele a 18 imigranți afgani au fost găsite într-un camion abandonat în apropierea satului Lokorsko din afara capitalei Sofia, au declarat autoritățile pe 18 februarie.

Atanas Ilkov, directorul Direcției Principale a Poliției Naționale, a declarat că trei persoane au fost arestate pe 17 februarie în zona Sofia, în timp ce proprietarul camionului a fost reținut la Burgas, în aceeași zi.

Alte trei persoane au fost reținute ulterior în Burgas, Kableshkovo și Karnobat, a informat presa bulgară, citând surse. Adjunctul procurorului general Borislav Sarafov a declarat într-un briefing de presă din 18 februarie că acesta este „un alt transport de migranți” efectuat de un grup de crimă organizată.

El a adăugat că gruparea criminală făcea cel puțin două astfel de transporturi pe lună, dar de data aceasta „din lăcomie pur umană” au încărcat prea mulți oameni în camion.

„În cazurile anterioare, au fost încărcate între 25 și 35. Pentru acest camion, 52 de persoane erau prea multe”, a spus procurorul, invocând o anchetă comună a Ministerului de Interne bulgar și a Parchetului.

Ministerul de Interne a declarat că camionul transporta aproximativ 52 de migranți și că supraviețuitorii - unii în stare extrem de proastă - au fost duși la trei spitale din Sofia pentru tratament de urgență.

„Au suferit din cauza lipsei de oxigen, hainele lor sunt umede, îngheață și, evident, nu au mâncat de zile întregi”, a spus ministrul Sănătății Assen Medzhidiev. Un cetățean bulgar a declarat pentru BTV că trecuse întâmplător pe lângă camion, iar migranții din afara vehiculului i-au cerut ajutor.

Camionul a fost abandonat de-a lungul unei autostrăzi de lângă Sofia, iar șoferul a fugit, potrivit MAI. Este posibil ca oamenii să fi fost ascunși într-un adăpost construit sub o încărcătură de cherestea, a informat agenția de presă de stat BTA.

Poliția a primit prima sesizare despre camion în jurul orei 14:15. Autoritățile lucrează pentru a stabili cauza exactă a morții celor 18 persoane și traseul pe care l-au parcurs camionul. Ei au estimat că camionul a fost abandonat timp de 24 de ore.

Parchetul General a anunțat că a fost declanșată o anchetă la nivel național, iar la fața locului a sosit procurorul șef adjunct Borislav Sarafov alături de procurorul Sofia Iliana Kirilova. Autoritățile au spus că migranții afgani probabil călătoreau din Turcia în drum spre Europa de Vest. Rapoartele vin după ce liderii UE au convenit asupra unor măsuri, inclusiv inițiative de consolidare a infrastructurii de apărare de-a lungul graniței dintre Bulgaria și Turcia, inclusiv utilizarea de camere și turnuri de observare, a raportat dpa.

Liderii statelor membre s-au întâlnit la Bruxelles pe 16 februarie pentru a discuta acțiunile de a face față numărului tot mai mare de migranți care sosesc ilegal. Aproximativ 330.000 de cazuri de trecere a frontierei au fost înregistrate anul trecut.

Cancelarul austriac Karl Nehhammer a vizitat recent granița bulgaro-turcă, unde a spus că sunt necesare 2 miliarde de euro pentru extinderea gardului de-a lungul frontierei externe a UE pentru a reduce presiunea migrației către Europa. Nerespectarea migrației a fost citată de Viena drept un obstacol în calea admiterii Bulgariei și României în zona de călătorie fără pașapoarte Schengen.

XS
SM
MD
LG