Linkuri accesibilitate

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, despre relația cu China


Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, despre relația cu China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, spune într-un interviu pentru Europa Liberă, că relația economică dintre România și China trebuie păstrată, pentru că este importantă și, pe alocuri, „necesară”. Trebuie stabilite limite, subliniază demnitarul.

Ambasadorul Andrei Muraru comentează într-un interviu pentru Europa Liberă solicitările senatorilor americani către administrația SUA de a combate comportamentul Chinei în zona Mării Negre, printre care se află și România.

Senatorii americani au votat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede că SUA trebuie să ia măsuri alternative la „opțiunile economice coercitive ale RPC (n.r., Republicii Populare Chineze), care destabilizează și erodează și mai mult integrarea economică a statelor Mării Negre”.

Despre relația României cu Republica Populară Chineză, ambasadorul Andrei Muraru spune că „a încerca să protejezi aliații și partenerii nu înseamnă să abandonezi dialogul cu China”.

„Cred că este foarte important de stabilit limitele unei asemenea relații”, punctează, însă, Andrei Muraru.

El adaugă că „redefinirea relațiilor cu China - care se întâmplă la nivel european - nu înseamnă abandonarea intereselor economice, a colaborării diplomatice”, ci „e o reașezare necesară având în vedere comportamentul tot mai agresiv și asertiv al Chinei, deci relații economice cu garanții.”

Reprezentantul României la Washington răspunde că România a făcut deja pași concreți pentru a contracara acțiuni ale Chinei care ar fi putut leza interesele SUA sau ale altor aliați.

România „a limitat accesul companiilor chineze în proiectele de infrastructură, în proiectele privind programul nuclear civil care este dezvoltat de România și infrastructura 5G”, exemplifică ambasadorul Andrei Muraru.

Diplomatul adaugă că astfel, „România și-a arătat nu doar interesul dar și capacitatea de a limita accesul unor companii care nu prezintă garanții suficiente de securitate.”

XS
SM
MD
LG