Linkuri accesibilitate

In memoriam Victor Eskenasy (1950-2019)


A încetat din viață colegul și prietenul nostru Victor Eskenasy, arheolog și istoric medievist, ziarist, redactor la Radio Europa Liberă din 1988.

A fost licențiat al Facultății de Istorie a Universității București, apoi a profesat ca arheolog medievist și cercetător științific la Centrul de istorie și teorie militară pînă în 1981, după care s-a specializat în istoria evreilor din România.

În 1983 a emigrat în Elveția, unde a lucrat ca asistent de cercetare la Universitatea din Lausanne. A fost colaborator extern la postul de radio Vocea Americii și redactor la BBC (1984-85).

La Radio Europa Liberă a fost redactor al programului Actualitatea internațională și a făcut emisiuni culturale muzicale, inclusiv interviuri cu mari personalități muzicale (Sergiu Celibidache, Yehudi Menuhin etc.), republicate ulterior la casele de discuri Tahra (Paris), Edition Modern (Bucuresti) si RFE (Praga).

În 1997, a realizat și prezentat serialul „Notațiile muzicale din Jurnalul lui Mihail Sebastian”, difuzat în cadrul emisiunii Univers Cultural de la Radio Europa Liberă:

Notațiile muzicale din Jurnalul lui Mihail Sebastian (varianta integrală)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:43:45 0:00


A fost titularul rubricii Cultură și politică, difuzată în fiecare miercuri la același post de radio.

Între lucrările publicate: Izvoare și mărturii referitoare la evreii din România (vol I, București, 1986, 1995), Bibliografia evreilor din România (în colab., Tel Aviv, 1991), Fondation Humbert II et Marie-Jose de Savoie. Catalogue des livres imprimes (Torino, 1998), Moses Gaster. Memorii. Corespondență (București, 1998), Hermann Scherchen: Viețile unui dirijor, vol. 1 Memorii; vol. 2 Scherchen și România (Ploiești, 2003-2005); numeroase studii si contribuții în reviste de specialitate.

A tradus si adnotat volumul: Gottfried Wagner, Moștenirea Wagner. O autobiografie (București, 2001).

A fost colaborator permanent cu o rubrică de informație muzicală la săptămânalul „Suplimentul de cultură” (Iași).

Odihnească-se în pace!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG