Linkuri accesibilitate

Negociatorul șef al bugetului european: UE se va împrumuta pentru a putea ajuta financiar Ucraina


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este o susținătoare a finanțării Ucrainei din bani comunitari. Foto: Kiev, 4 nov 2023.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este o susținătoare a finanțării Ucrainei din bani comunitari. Foto: Kiev, 4 nov 2023.

Cele 26 de țări membre ale Uniunii Europene (UE) au găsit soluția ca Ucraina să primească în următorii ani cele 50 de miliarde de euro promise în iunie 2023, de care are nevoie în războiul cu Rusia. Cea mai importantă sumă, 33 de miliarde, va fi împrumutată.

Negociatorul șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a făcut acest anunț vineri, 12 ianuarie, la București.

Siegfrien Mureșan spune că statele Uniunii Europene, în afară de Ungaria, au căzut de acord să aloce o treime din cele 50 de miliarde de euro, adică 17 miliarde de euro. Suma va proveni din contribuțiile suplimentare ale statelor membre la bugetul UE.

Restul banilor – 33 de miliarde de euro – va fi alocat Ucrainei din împrumuturi pe care le va face blocul comunitar în acest scop, a mai explicat negociatorul Parlamentului european pentru buget.

Siegfried Muresan, europarlamentar PPE, este negociatorul șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024.
Siegfried Muresan, europarlamentar PPE, este negociatorul șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024.

Decizia, adoptată deocamdată la nivel de experți, ar urma sa fie oficializată la Consiliul Extraordinar de la 1 februarie, de la Bruxelles.

Siegfried Mureșan a adăugat că soluția aleasă are un precedent, cel din timpul crizei economice de la finalul anilor 2000.

Atunci Uniunea ajutat Grecia, Spania și alte state din blocul comunitar cu sume mari pentru a nu întra în colaps financiar, în ciuda opoziției Mării Britanii.

Ungaria se opune atât acordării ajutorului UE de 50 de miliarde de euro Ucrainei, cât și noului sprijin militar pentru Kiev, de 20 de miliarde de euro.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG